lørdag den 1. oktober 2016

Lav din egen evighdshave

Davids evighedshaveFlaskens indhold skyldes David Latimer, en pensioneret elektroingeniør. Indholdet i flasken befinder sig under en trappe i Latimers hjem, i den engelske landsby Cranleigh, Surrey.

Det er en art af blomsterfamilien Trasdescantia (blomsterjøde) men den lever altså i et tilstoppet flaske. Den blomstrer ikke som blomsterjøde ellers gør. Resultatet er at flasken ligner en beholder fuld af ukrudt. Det er den ikke. Det er en verden for sig selv.

Og sådan har det været i rigtig lang tid.

Det er altså en “flaskehave.” Konceptet har eksisteret i generationer og ret ret simpelt. Læg noget jord og nogle plantefrø i en flaske, hæld lidt vand derned og sæt en prop i flasken. Placer så flasken et sted hvor den får pænt med sollys, og med tiden får du dig en fin lille have..

‘Haven’ kræver ikke megen pasning, for udover sollyset er den lukket, der kommer intet ind eller ud. Resultatet er et lille økosystem. Planten skaber energi ved sollyset via fotosyntese, bruger CO2 og frigiver ilt i flasken. Når dele af planten dør vil bakterier i jorden nedbryde de døde plantedele, og så firgøres der CO2 og cirklen er fuldført.

Vandsituationen er selvregulerende. Det vand planten optager gennem rødderne kommer ud af bladene, kondenserer i flasken og drypper tilbage til jorden.  

I teorien kan en flaskehave fortsætte i det uendelige - dog skal der solskin til udefra. Når man ser bort fra glasset kan være skrøbeligt og at proppen skal være helt tæt er det meget lidt der kan gå galt, og dermed lidt kedeligt.
Det som gør Latiumers have special er ikke hvad han har gjrot med den, men snarere fordi han ikke har gjort særlig meget. Latimer tilsåede sin ‘have’ i 1960, forseglede den og det var så det - i 12 år. I 1972 ifølge the Daily Mail, mente han at planten måske var for tør efter alle disse år, derfor “åbnede han flasken og hældte et skvæt vand derned.” Så forseglede han den igen - sådan ser den altså ud i dag. Og den gror stadig og fornyr sig hvert år.

I de sidste 40 år har Latimers flaske været ‘isoleret’ fra verden udenfor, er trivedes i sit eget selvopretholdende økosystem og det ser ud til at fortsætte. Faktisk kan det leve længere end Latimer. Hvis det sker har han en plan. Planten vil gå videre til hans børn, hvis de ønsker den, hvis ikke vil han donere den til the Royal Horticultural Society.

Og alle os andre? Hvis du ønsker din egen flaskehave, er her en video der forklarer hvordan.

Bonus fakta: Af og til kan man se en flaske brandy med en stor pære indeni. (Here's a picture of some examples.) Hvordan kommer pæren ind i flasken med den lille åbning? Man lader flasken vokse udenom pæren. Som NPR forklarede, "fæstner gartnerne flaskerne sikkert om en gren, og en pæreblomst  og venter på at de små pærer skal vokse og modnes i deres eget lille drivhus.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails