Amerikas Gorbachev?

Yervand Kochar

Kan du huske Gorbachev den kække, rundhovedede, russiske, traktor elskende bonde-sekretær som Vesten elskede så højt? Vesten elskede ham måske fordi han var den første i det korte, men deprimerende, følge af sovjettiske ledere som ikke aspirerede til at udslette Polen fra jordens overflade.

Jeg husker ham også, dog på en anderledes måde. Det halve af hans land hadede ham helhjertet der tilbage i det sovjettiske mareridt. Gorbachev var afholdt i udlandet men gradvist blev han hadet i sit eget land af nøjagtig de samme grunde som han var elsket udenfor. Det så ud som om han ikke arbejdede i sit lands allerbedste interesse, eller lad os sige interesserne han stræbte efter var langt mere spændende for Vesten end for befolkningen i det sovjettiske imperium. Alt imens han aktivt søgte at få varmere forbindelser med Vesten kollapsede hans eget land indefra. Ikke at det var et land der var værd at redde eller at det var hans fejl eller at han ikke bekymrede sig om sit land. Sådan så det blot ud.

Gorbachev's styre var ikke kun udueligt og korrupt, det var udover alle grænser uden mening. Det opmuntrede til en uhæmmet individuel galskab og en allestednærværende ængstelse for en kommende katastrofe, begge er levende eksempler på et imperium der er ved at dø.

Regimet var brutalt ved undertrykkelsen af sine egne oprørske republikker som Armenien, Litauen og Georgien, og det var uforsonlig ved at lade hele sin infrastruktur være afhængig af udenlandsgæld.

Positivt set blev Gorbachev instrumentet der afviklede det rystede sovjettiske maskineri. Bagsiden af medaljen; hver gang han blev konfronteret med et indenrigspolitisk problem tog Gorbachev afsted på en udenlandsrejse eller gav en lang, lang tale (sædvanligvis i et fremmed land). Han blev faderen der aldrig var hjemme og som sladrede om sin familie med sine nye sexede elskere (faktisk var det derfor jeg begyndte at drikke...i 2. G...Min moder giver stadig Gorbachev skylden for det)

Er Obama den amerikanske Gorbachev som titlen på artiklen antyder? Ja, og nej. Ja, fordi ligesom Gorbachev har Obama indtil nu denmonstreret at han foretrækker den positive internationale tilgang fremfor tilsyneladende at have interesse i sit eget land, sådan ser det ud.

På den anden side er Obama ingen Gorbachev fordi Gorbachev på en måde forsøgte at undgå socialismen og hellere så kapitalismen. Gorbachev indgik også kompromisser og blødte op, fordi han stolede på Reagan, og vidste at amerikanerne virkelig ønskede fred. Ydermere, selv når han var allermest intim med Vesten da så Gorbachev stadig ud som om han var lederen af et relevant imperium.

Tror Obama helt ærligt at han ved at bukke sig for den saudiske konge kunne forandre en holdning, eller var knæfaldet som hos et barn hvis uddannelsesmæssige baggrund indbefatter den rigtige etikette for at hilse på overhovedet for Kalifatet? Jeg vil helst tro det første. Det er en kompleks verden og i den verden er der stadig nogle billeder af George W. Bush der hilser på den samme saudiske konge. Men Bush bukkede sig aldrig...og det er også diplomati.

Alt jeg beder Obama om nu er - gå blot på Chamberlain vejen, charmèr dig frem, forfør terroristerne, men vær helt sikker på du ikke overspiller og mister holdet herhjemme i processen. Eller med andre ord, når du slesker derovre så vær sikker på at det herhjemme ser ud som om du er hård. Du har en meget følgagtig presse der kan gøre det for dig. Dette vil være en forbavsende diplomatisk sejr... og en god back up plan i tilfælde af at den saudiske konge går ind i sin efterfølgende menopause og beslutter sig til endnu engang at støtte terrorisme.

Når alt dette er sagt så hadede jeg når Bush så ondskabsfuldt og hjertleøst blev svinet til og jeg vil forsøge ikke at gøre det samme med Obama. Dette lille stykke er mindre en kritik og mere en sammenligning af lederne i to store nationer. Igen er denne sammenligning ike nøjagtig præcis og/eller videnskabelig. Jeg mener at man kan sammenligne Bush med Breznev ved at benytte samme skabelon. Begge invaderede Afghanistan og blev hjemme mere end de rejste. Der er endog en teori om at grunden til at Breznev blev hjemme og Gorbachev rejste meget er at var fordi Breznev blev fodret hjemme og Gorbachev skulle lade batterier op. Derfor i dette lys er formålet med denne sammenligning langt mere i overensstemmelse med Plutarks "Parallelle liv" om lad os sige, "Alexander kongen og om Cæsar, ved hvem Pompeji blev ødelagt."

Nu ville mange højtideligt sige, "Det var godt Gorbachev hjalp med til at få det onde Sovjet Imperium til at falde og Obama vil bringe vor arrogante imperialistiske levevis omkuld og gøre os til et bedre og mere respekteret og ligeværdigt medlem af det globale samfund." Måske, men husk lige på hvad der skete i Rusland efter det faldt for denne forhastede dekonstruktion. Det blev til årtier med kaos, mord og depression og så pludselig kom det tilbage med sine imperialistiske ambitoner nu med en farlig blanding af nationalisme og et ønske om at støtte lande, der vil elske at udslette andre lande fra verdenskortet.

Hvis Obama er den amerikanske kaptajn der er udset til at bringe vort rumskab tilbage fra en superposition til "en normal FN sanktioneret handlemåde" så lad os håbe at landingen bliver mere skånsom og adskiller sig fra Gorbachev, der negligerede den kendsgerning at man kan få en atomundervandsbåd til at være en robåd indtil det rammer et isbjerg.

Yervand KocharYervand Kochar