søndag den 31. maj 2009

Ubegrænset energi er på vej! Stjernekraft

Drømmen om ubegrænset energiforsyning

Cliff Thier

Er dette begyndelsen til enden for oliedespoternes magtvælde?

Hvad er Putin uden sin olie? Hvad med Chavez? Hvordan kan Iran klare sig uden olien? Saudiarabien uden olie?


Livermore, CA - En fusionindretning der benytter laserkraft til at forvandle små iltkugler til termonuklear energi er åbnet i Californien idag.

Indretningen regnes for at være den første, der kan skabe mere energi end den forbruger og frigive ti til 100 gange mere energi end den krævede laser energi der skal til for at igangsætte fusionen.

Man håber på at det 3.5 milliard dollars dyre National Ignition Facility (NIF) vil bane vej for kommercielle laser kraftværker - der vil kunne give ren, næsten ubegrænset energi.

Thomas Lifson tilføjer:

Det er ikke sandsynlig at det vil give afkast hurtigt, men måske om ti eller tyve år vil vi have fået frembragt en vigtig energikilde med denne nye teknologi.

Image
Billedet: Al energien fra NIF's 192 stråler rettes ind i en guldcylinder der kaldes hohlraum, og som er på størrelse med en enkrone. En lille kapsel inden i hohlraum indeholder atomer af deuterium (ilt med en neutron) og tritium (ilt med 2 neutroner) der giver næring til forbrændingsprocessen.

NIF laserne - de kraftigste i verden vil rette 192 lysstråler mod et område på en halv kvadratmillimeter i et glimt der varer 5 milliardedel af et sekund. Strålerne giver en chockbølge der rammer ind i en lillebitte kugle af frossen ilt. Dette forårsager en temperatur på ti millioner grader celsius og et tryk svarende til millioner af atmosfærer. Derved efterlignes de forhold man ser i en stjerne. Iltatomet forbrænder og bliver til helium og energi.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Vil man så opgive den hidtil efterforskede fusionsenergi, hvor man holdt plasma på plads med magnetfelter.
En dag hørte jeg på P1 en dansk videnskabsmand, der arbejdede i udlandet sige, at et sådant fusionskraftværk fyldte knapt et kedelhus til et traditionelt kulkraftværk.
Når det var udtjent, forseglede man det i 100 år, hvorefter alle materialer kunne genbruges.

Denne konstruktion har jeg aldrig hørt om før.
Hvor ny er den?

falkeøje

Olsen sagde ...

Falkeøje!
Du er nok mere inde i det tekniske end jeg. Konstruktionen er åbenbart helt ny og på forsøgsstadiet. Jeg synes blot artiklen og visionen var så spændende at den måtte med. Enhver energikilde der kan frigøre os fra afhængighed af slyngelstater skal efterstræbes, og denne ser ud til at være effektiv fremfor 'kæleriet' for de ustabile vindmøller og solenergi. Ved et vælgermøde spurgte jeg EU-kandidaterne, som alle var åh så klimabevidste så det var kvalmende, om hvilke alternativer de ville pege på som enerkilder, hvis man så bort fra netop sol,vind og hav. Magen til væveri fulgte derpå. Ingen turde nævne A-kraft på nær en som ikke ville afvise. Til gengæld talte man om nanoenergi med alger osv. Dette er på udviklingsstadiet og kan tage årtier. Altså udenomssnak. At Frankrig kan få næsten al sin energi dækket af A-kraft bør være et vægtigt argument. Så talte SF-eren om faren ved A-værker og især de sovjetrussiske og de finske. Mht. til de finske er det jo en direkte løgn, de lever mere end op til de strengeste krav.

Gunnar Littmarck sagde ...

Hei
Jeg ska læse din blogg ner jeg for tide.

Vad geller fusion så er såklart generalfusion intressant, men korkat att skrive om det so sent...

Jeg tror mest på reaktionen B11+ H1= 8,9MeV + 3He.

Der finnes to metoder, den ene finansieres av usnavy og bruker sex magneter i en kub, viss du ikke kan tekniken kan du finne en førelæsing på min blogg.

Den andre og mest lovande bruker en teknikk fra 1964 som egentli bygger på en serie instabilliteter. der kan vi få små reaktorer på 5MW til priset av 300.000$ elkraft til 0,2 us cent.

http://gunnarlittmarck.blogspot.com/2009/06/plasma-fokus-fusion.html

Er et av mine inlägg om de mesdt lovende fusionssystemen.

ITER er kapitalförstöring...
som vindkraft bölgekraft og bioenergi.

Ikke sant?

Related Posts with Thumbnails