torsdag den 25. juni 2009

En lov der giver pote


En lov der kaster penge af sig

Tom Purcell

Jeg er splittet, hvis du gerne vil vide det.

Her i sidste uge vedtog USA's Senat loven "Skrotpræmie for din gamle bil" - de pakkede den ind i en nødhjælps lov for krigsmidler - og Præsident Obama vil snart skrive den under.

Således skal loven virke:

Hvis din nuværende bil kører gennemsnitligt eller mindre end 6 km pr. liter så kan du få 3500 dollars for den mod at købe en ny bil - blot under forudsætning af, at den nye bil kører mindst 3,5 km længere pr. liter.

Endnu bedre: Hvis du køber en ny bil der kører i gennemsnit mere end 4 km pr liter end din nuværende bil så vil regeringen give dig 4500 dollars i tilskud til køb af en ny.

Se, det er derfor jeg er splittet.

Jeg har to køretøjer: en 2001 Nissan Maxima SE og en 1992 Chevy S-10 truck, begge i fremragende stand.

Min Maxima kører i byen 8 km pr. liter - i gennemsnit 9,3 km pr.liter - så den fortjener altså ikke regeringens penge.

Men min truck gør virkelig. Den kører kun ca. 4 km. pr. liter.

Det er selvfølgelig ikke noget problem. Trucken er parkeret i min fars garage det meste af tiden. Den kommer kun ud når nogen i familien har brug for at få hentet et større møbel eller noget træflis.

Jeg elsker bare den truck.

Den er totonet i farven, sølv og mørkerød, har hvide bogstaver på dækkene og røde veloursæder der skriger "1992." Det er den slags køretøj som en type som Bill Clinton kunne have benyttet til at hente en type som Monica Lewinsky.


Selvom den er så dejlig sej - selvom den er i perfekt stand - er trucken 17 år gammel. På det virkelige marked - det frie marked - er den kun ca. 2500 dollars værd.

Det sætter mig i en vanskelig position.

Når præsident Obama nu underskriver denne lov da vil min truck omgående blive 4500 dollars værd. Alt jeg skal gøre er at finde et nyt køretøj der kører ca. 9,2 km pr.liter - og det er ikke svært.

Nu har jeg selvfølgelig ikke brug for eller ønsker en ny bil. Jeg elsker min Maxima. Og min truck er perfekt til det brug den er skabt.
Chevy S-1o Truck

Jeg kan bare ikke holde ud at tænke på, hvad der skal ske med min elskede truck hvis jeg går med på handlen. Alle køretøjer der handles ind under denne lov vil blive knust til en bunke stål og derpå omsmeltet. Selv ikke transmissionen og motoren vil blive frelst.

Men selvfølgelig skal man ikke lade følelser afgøre ens finansielle beslutninger. Det er kun regeringen der er dumme nok til at betale mig 4500 dollars for et køretøj der er 2500 dollars værd - og kun en tåbe vil vende sig bort fra en extra fortjeneste på 2000 dollars.

Nuvel, jeg ved godt hvad kritikerne vil sige. Hele programmets 1 milliard dollars prismærke er spild af penge på et tidspunkt, hvor alt står skrevet med rødt blæk. Jeg ved vi har smidt 30 milliarder dollars ind i den privat autoindustri og derved højst sandsynlig blot har gjort tingenes tilstand værre.

Jeg ved de utilsigtede konsekvenser af regeringens lov vil ramme de fattige og middelklassen hårdest. Selv med dette regerings'ben' vil mange mennesker ikke have råd til en ny bil. Fordi loven vil fjerne tusinder af brugte biler fra markedet, ja så vil det forårsage en prisstigning på brugte biler.

Jeg ved den politiske klasse forsøger at få os til at følge deres pibe. De er ivrige efter at vi skal køre mindre biler. Jeg ved godt de bestikker os - med vore egne penge - for at bøje os mod deres vilje.

Men trods alt er dette helt sikkert min sidste chance for at kvalificere mig til noget 'gratis' fra regeringen.

Jeg står sædvanligvis helt udenfor regeringens støtteprogrammer - modtager altså intet - og nu skal vi alle betale en masse mere, hvis det lykkes Obama at underskrive denne lov, som vil åbne op for en strøm af overforbrug.

Derfor er jeg så splittet.

Jeg har været tilfreds med mine to helt igennem perfekte køretøjer. Nu står jeg i et dilemma.

Jeg har undgået min truck her på det seneste. Jeg er skyldbetynget - jeg kan simpelthen ikke tro at jeg måske skal købes for lusede 2000 dollars - jeg kan bare ikke se min truck i forlygterne.

Se sådanne mærkværdige tanker kan kun regeringen afstedkomme.


Tom Purcell's weekly political humor column runs in newspapers and Web sites across America. Visit him atwww.TomPurcell.com.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

I forbindelse med hjemmeserviceloven i DK fik revisorer og firmaer julelys i øjene. Revisorer opfordrede deres kunder til at gå igang med dette ta'selv bord af 'gratis' regeringstilskud. Efter et stykke tid kom der omfattende kontrolordninger, altså masser af aministration og bureaukrati, jo beskæftigelsen steg, men mest på det administrative, og derpå lovændringer. Heldigvis er denne tåbelige ordning næsten totalt udfaset. Endnu et eksempel på at regeringer skal holde sig langt væk fra et frit marked. Det bliver dyrt at give noget 'gratis.' Selvfølgelig også at modtage.

Related Posts with Thumbnails