lørdag den 6. juni 2009

Et søslag der bør mindes

Et søslag der bør mindes

I anledningen af årsdagene for det store søslag ved Midway 4-7 juni 1942

Jan LaRue

"De burde ikke have kunnet vinde. Dog gjorde de det, og ved denne sejr ændredes en krigs forløb ...det på trods af de værste odds. Der er noget stort i den menneskelige sjæl -- en magisk blanding af dygtighed, tro og mod -- der kan hæve mænd fra sikkert nederlag til en storslået sejr."

Inskription på Mindesten af Walter Lord Dedication Stone Inscription by Walter Lord
National WWII Memorial, Washington, DC
Battle of Midway
Juni 4-7, 1942
National Geographic producerede en DVD, "Battle for Midway," der indeholder rigtige fotos af kamphandlingerne i det historiske 2. Verdenskrigs søslag, og dr. Robert Ballards undersøgelse og opdagelse af hangarskibet USS Yorktown, mere end 17000 fod under havets overflade den 19. maj 1988. To overlevende besætningsmedlemmer fra Yorktown var ombord på Ballards skib. Billederne er enestående, ligesom vor Flådes sejr der ved Midway.

Resultatet af japanernes angreb på Pearl Harbor var, at det meste af US Navy's Stillehavsflåde blev elimineret. Vi havde kun fire hangarskibe tilbage mellem vor egen kyst og den japanske.

Det ene af vore hangarskibe USS Lexington blev sænket i Slaget i Koralhavet den 8. maj 1942. På noge få dage havde vor Flådes efterretningstjeneste opsnappet og afkodet planerne for japanske angreb på øen Midway i juni måned.

Midway ligger mellem Japan og Hawaii. Som en følge af kendskab til planerne var vor Flåde forberedt, og lagde en fælde for den japanske flåde. Detaljer om den japanske plan, vor opsnapning, og slaget er det muligt at se online hos Department of the Navy.

Yorktown blev alvorligt skadet i Slaget i Koralhavet. Alligevel angreb hendes fly to japanske hangarskibe og hjalp med til at sænke Shoho og beskadige Shokaku. Yorktown sejlede langsomt tilbage til Pearl Harbor for at blive repareret, disse blev anslået til at ville vare tre måneder.
Shohos undergang

Admiral Chester Nimitz, øverstkommanderende i Stillehavsflåde bad skibsværtsarbejderne, "I har tre dage." Hundredevis af mænd gik igang døgnet rundt og afsluttede reparationerne som Nimitz havde bedt om.

Yorktown sejlede mod Midway sammen med vore to tilbageværende hangarskibe, USS Enterprise og USS Hornet. Det skulle blive det største søslag i nedskreven historie.
Flotillen på vej mod Midway

Man kan ikke betone vor Flådes heltemod nok. Gennemsnitsalderen hos vore mænd var 17-23 år. Unge, uerfarne piloter forlod hangarskibenes dæk og fløj langt ud over det som de havde brændstof til. Mange faldt i havet. Nogle overlevede.

Vor flåde var i betragtelig grad i mindretal. Vi havde ingen krydsere - japanerne havde 11. Vi havde tre hangarskibe -- japanerne havde seks. I de fire dage slaget varede, fra 4-7. juni mistede amerikanerne udover Yorktown, en destroyer, ca. 145 fly og 307 mand. Gudskelov før hun rullede rundt og sank reddede destroyere mange af besætningen fra Yorktown.
Uss Yorktown på havets bund

Japanerne mistede fire hangarskibe, en tung krydser, tre destroyere, ca. 291 fly og mindst 4800 mand, og fik alvorlige skader på de tilbageværende fartøjer i deres flåde. En af de japanske hangarskibe, Soryu, var flagskibet hos Admiral Yamamoto, der havde udfærdiget og ledt angrebet på Pearl harbor. Han var nu blevet vækket og besejret af den "slumrende gigant."

Japansk overmod bidrog til de svære tab af hangarskibe. Dækkene på hangarskibene var malet med klare gule farver med den berygtede røde plet, og udgjorde derfor de perfekte mål for vore bombepiloter. Dækkene på vore hangarskibe var malet blå, som havet.

De påførte tab hos den japanske flåde både i Slaget i Koralhavet og ved Midway vendte krigslykken i Stillehavet. Overvej dette. "Hvad, hvis vi havde tabt ved Midway?"

En veteran fra USS Yorktown husker at han hørte svaret på det spørgsmål kun en time eller to før slaget begyndte ...Kaptajnen var i 1MC... skibets varslingssystem .. og sagde. "hvis vi ikke standser denne fjendtlige flåde idag, er der intet mellem her og San Francisco der kan afholde dem fra at tage hele turen." Japanerne troede at hvis de kunne ødelægge Stillehavsflåden så ville USA være tvunget til at indgå fredsforhandlinger.


Gordon England, Marineministeren, talte ved en middag aftenen før den 4. juni, 2004, den dag han lagde mindestenen for Slaget ved Midway ved 2. Verdenskrig Memorial i Washington, DC. England gjorde opmærksom på lighederne med den igangværende krig mod terror:

Japanerne havde en streng, af staten støttet religion ...Shinto religionen ... der blev benyttet til at retfærdiggøre den japanske agression mod dets asisatiske naboer og derpå mod USA. Medlemmer af det japanske militær var oplært, og troede på at de ville komme i Himlen hvis vi dræbte dem og de var villige til, rent bogstaveligt at blive selvmordere i bombeaktioner ... i deres kamikaze 'gudens vind' flyvemaskiner.


Skønt indkaldelsen til militæret var begyndt som en følge af Pearl Harbor, var den ganske unødvendig. Dagen efter angrebet stod titusinder af amerikanske mænd i kø for at indskrive sig i forsvaret for Amerika.

England gav os også en dybtfølt påmindelse i 2004 om den samvittighedsløse og hensynsløse fjende vi står overfor:

Sidste år, i en artikel offentliggjort på en Al Queda hjemmeside sagde en talsmand for terroristerne, "Vi har stadig ret til at dræbe fire millioner amerikanere -- to millioner af dem, børn -- og til at fordrive dobbelt så mange og såre og lemlæste hundrede af tusinder. Ydermere er det vor ret at kæmpe med kemiske og biologiske våben."


På denne Mindedag da lad os huske at takke Gud for vore frivillige i militæret -- vort ægte dristige håb for fremtiden.

Jan LaRue is an attorney and frequent contributor to American Thinker.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails