onsdag den 29. juni 2011

10 store amerikanske generaler

10 Store - Amerikas største generalerAt udvælge de 1o største amerikanske generaler var på en måde ganske let, og så dog særdeles vanskeligt.

Let i den forstand at amerikansk militærhistorie - hermed medregnes ikke kolonitiden - er så kort (knap 232 år siden Lexington og Concord). Vanskeligt i den forstand, at der virkelig er mange rigtig gode generaler, der uanset grunden ikke nåede at komme med,  dog kun med nød og næppe.

Læserne vil f.eks,. spørge om, hvorfor jeg ikke inkluderer typer som Winfield Scott, Ulysses S. Grant, George Marshall, Dwight Eisenhower, Douglas MacArthur, Norman Schwarzkopf med flere. Ærlig talt er der ingen anden grund, end den kendsgerning, at en liste med 10 ikke kan være på 15 eller 20, derfor er der lagt en del vægt på min personlige præference.
Følgende altså min top 10 Liste over amerikanske generaler i historisk-kronologisk rækkefølge:

Gen. George Washington, Continental Army
Ingen liste med de 10 største amerikanske generaler (eller største generaler i verdenshistorien for den sags skyld) kan nogensinde udelade Washington - efter min mening. Skønt ofte undervurderet som taktiker - og jo, han havde nogle taktiske fejltagelser - var Washington dog et strategisk geni, og en mester i det rå lederskab. Han vidste, hvordan man opbyggede en hær ud af ingenting. Han kendte til, hvordan den hær holdes sammen når den alligevel blev splittet. Han havde fornuft nok til at omgive sig med fremragende officerer (såvel amerikanske som allierede). Han var ikke bange for at tage risici. Han nægtede at give op. Han fysiske og moralske mod var uovertruffen. Til sidst vandt han Den Amerikanske Revolution.
 
Gen. Nathanael Greene, Continental Army
Gen. Greene – en af Washington’s dygtigste kommandører - har altid været en af mine favoritter. Idet han kommenterede om sin hærs succes bemærkede han engang, "Vi kæmper, bliver slået, kommer tilbage og kæmper igen"


Gen. Andrew Jackson, U.S. Army
En firskåren undertiden hensynsløs indianerkæmper med øgenavnet "Old Hickory," var general Andrew Jackson ukonventionelle krigsførelses kampagner mod de indfødte indianske amerikanere rigeligt til at gøre ham fortjent til en plads på denne liste. Men hans største militær sejr - det afgørende slag mod briterne i Slaget ved New Orleans - blev udført på en ekstraordinær måde med en helt igennem usandsynlig hær bestående af U.S. soldater, sømænd, marinere, pirater, nogle få frigivne slaver, Choctaw indianere og militamænd fra adskillige stater.

Gen. Nathan Bedford Forrest, Confederate Army
Udover den kendsgerning at general Forrest personligt slog 30-31 mænd ihjel i et enkelt slag i Den Amerikanske Borgerkrig, fik 29 heste skudt væk under sig, og blev alvorligt såret fire gange da var den - såkaldte "Sadlens Troldmand" - måske den bedste kavallerist eller beredne infanterist (dragon) og kommandør som Amerika nogensinde har haft. New York Times skrev i deres mindeord om ham  i 1877 at Forrest "af mange blev betragtet som at have været den mest formidable kommandør til hest ... i Sydens hær."

Faktisk var hurtigheden, chokket, manøvredygtigheden og mobiliteten hos hans styrker i kamp selve kendetegnet ved Forrest's operationer. Hans soldater elskede ham Hans medgeneraler beundrede ham. Hans fjender var rædselsslagne når blot hans navn blev nævnt. General Robert E. Lee sagde om sine bedste underordnede kommandører at den der skilte sig mest ud var en "han aldrig havde mødt" - Forrest.

U.S. og udenlandske militærofficerer har alle studeret Forrest's kampagner i løbet af årtierne siden slutningen af krigen. Man har endog spekuleret på om ikke visse aspekter ved den tyske Blitzkrieg ikke var hentet fra nogle af Forrest's operationer.

Gen. Thomas J. “Stonewall” Jackson, Confederate Army
Der er blevet sagt så meget om "Stonewall" Jacksons mesterlige manøvrer i Shenandoah Valley at det næsten er overflødigt at nævne det her. Det vil jeg fremhæve er,  at hvis Jackson ikke var blev dræbt, og havde Lee haft ham hos sig ved Gettysburg, da ville krigen muligvis havde fået et andet resultat. 

Hver gang jeg tænker på Jackson, tænker jeg på Salget ved Chancellorsville, hvor Jackson's Confederates pludselig dukkede op ud af intet, smadrende ind i Union Armys højre flanke og rullede bogstaveligt talt hele styrken op. Sørgeligt at Jackson den nat blev dødeligt såret - hans venstre arm smadret - ved en uheldig beskydning af egne under en rekogniscering af lederen selv. Ved den efterfølgende amputation af Jackson arm bemærkede general Robert E. Lee, "Han mistede sin venstre arm, men jeg har mistet min højre arm." Værre dog for Lee var, at Jackson fik lungebetændelse og døde indenfor otte dage. 

Gen. William Tecumseh Sherman, U.S. Army
Selvom mange af mine brødre i Syden vil blive forarget over at jeg sætter general Sherman på listen er det dog umuligt at have en sådan liste, og så nægte ham en plads da han var en mester udi konceptet "total krig," og den såkaldte "første moderne general." Hans kampagner gennem Sydens hjerteland var utroligt ødelæggende, men uden for enhver tvivl meget effektive.
 
Gen. Robert E. Lee, Confederate Army
Han blev 'døbt' "Marmor Manden," og general Lee vil for evigt personificere den ideelle amerikanske kommandør. En gentleman med en urokkelig integritet, der fortjente den ubetingede, til døden, loyalitet hos sine mænd og en næsten højtideligt respekt fra sine fjender. Lee udklassede den numerisk langt overlegne Union Army igen og igen. Havde han vundet krigen - hvilket hans begrænsede ressourcer aldrig gjorde muligt for ham -- da ville han været blevet langt mere end den ideelle kommandør. Han ville have været den fuldkomne kommandør.
 
Gen. John A. Lejeune, U.S. Marine Corps
Gen. Lejeune er faderen til det moderne Marine Corps, og det er grund nok til at han er på listen.

Gen. Alexander Vandegrift, U.S. Marine Corps
Grundene til at general Vandegrift modtog Medal of Honor er ganske enkelt de samme som, hvorfor han bedømmes som en af de allerstørste amerikanske generaler nogensinde; det vil sige han ledte det nu herostratisk berømte 1. st Marine Divison (gjort berømt af Vandegrift og en deling ledere efter ham) i det første angreb på land mod japanerne under 2. Verdenskrig. Skønt ofte isoleret og uden tilstrækkelige ressourcer der langt borte på den anden side af kloden førte Vandegrift sine Marinere til sejr i nogle af de mest barske kampe - både konventionelle som ukonventionelle - i hele krigen. 

Gen. George S. Patton, U.S. Army
 

Ingen liste med respekt for sig selv over de 1o store amerikanske generaler kunne udelukke den mægtige general George Smith Patton Jr; den altid beslutsomme kommandør der meget ofte var mod sine overordnende, generalen som racede gennem Europa hurtigere, end hans brændstof og forsyninger kunne klare, knuste og banede vejen, eller fik sine fjender til at flygte i alle retninger, og engang sagde, "En god plan der udføres beslutsomt og med styrke er bedre, end en fuldkommen plan der bliver udført i næste uge."


FamilySecurityMatters.org Contributing Editor W. Thomas Smith Jr. is a former U.S. Marineinfantry leader and shipboard counterterrorism instructor, who writes about military/defense issues and has covered conflict in the Balkans, on the West Bank, in Iraq and Lebanon. Visit his website at uswriter.com.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails