tirsdag den 14. juni 2011

Er Amerika et Imperium?

Amerika er ikke et Imperium

Zbigniew Mazurak


Et antal venstreorienterede og liberale politikere og klummeskribenter under ledelse af Ron Paul og Pat Buchanan har i årevis falskeligt påstået, at Amerika er (eller besidder) et Imperium. Deres propaganda er på sin vis bekymrende, fordi dens fortalere benytter det til at retfærdiggøre isolationisme og dramatiske nedskæringer i forsvaret.

Hvilke beviser på et amerikansk Imperium er der så blevet præsenteret?

For eksempel hører vi ofte den påstand at U.S. har 700 eller 1000 "militærbaser" i fremmede lande. Sandheden er at de helt store flertal af disse "baser" er små militære installationer. Kun nogle dusin er størrelsesmæssigt at betragte som militærbaser, såsom Ramstein, Spangdhalem, Mildenhall, Misawa, Yokota, og Kadena.

På lignende vis peger Paulitterne på de tusinder at amerikanske soldater der er udstationeret i udlandet angiveligt i 139 forskellige lande rundt om i verden. 


Men flertallet at disse servicemedlemmer har base i blot nogle få lande der bedømmes som tilstrækkeligt vigtige, herunder Tyskland (hjemstedet for over 30000 amerikanske tropper), Storbritannien, Japan og Sydkorea (hvor der er cirka 28000 amerikanske tropper udstationeret) -- fire af Amerikas allervigtigste allierede og handelspartnere. I det store flertal af resten af de 130 lande, er der sædvanligvis ikke mere en nogle få dusin soldater. Der er blot nogle tå tusind amerikanske soldater i Kosovo og Bosnien. Der er stadig nogle få tusind på Den Arabiske Halvø, plus forskellige krigsskibe der er udstationeret der og i Middelhavet.


I mange af de 130 lande er de udstationerede "tropper" Marine Embassy Vagter, fredsbevarere elle optrænere. I adskillige nøglelande er de amerikanske tropper udstationeret for at forsvare livsvigtige områder eller overvåge nogle af verdens problemsteder -- eller for at gøre det muligt at projicere militærstyrke i krisezoner i løbet af nogle få dage, fremfor uger eller måneder.


Nogle mennesker lægger dertil de amerikanske tropper udstationeret i Irak og Afghanistan til det samlede antal af tjenestegørende "udstationeret" i udlandet. Imidlertid er styrkerne i Irak og Hindukush udsendt der kun midlertidig, og deres permanente baser er andre steder (i Europa, Sydkorea, Japan, eller U.S). Forsvarsministeriet har ikke, og det er forbudt ved lov, ret til at opretholde nogen permanente baser i de lande, derfor sender man tropper der permant har forlægning andre steder (U.S. Europa eller Østasien) på opgaver i Irak og Afghanistan. Ydermere ignorerer kritikerne den kendsgerning, at Barack Obama planlægger at trække alle amerikanske tropper ud af Irak december 2011 (der er allerede kun cirka 50000 amerikanere der nu) og man begynder tilbagetrækningen af amerikanske menige fra Afghanistan i juli 2011.


Isolationisterne og imperiemyte fortalerne ignorerer også den kendsgerning af Bush administrationen reducerede antallet af Amerikas baser i udlandet med 35% og hjembragte 70000 amerikanske tropper (herunder 40000 udsendte i Europa) plus 100000 civile fra fremmede lande til CONUS (lande der grænser op til U.S.)

Nuvel, hvad så med alle de lande som US påståes at have erobret i løbet af de sidste årtier? Svaret er, som General Powell korrekt har sagt, at i løbet af sin historie har Amerika erobret lige præcis nok land til at begrave sin døde i krige. De eneste "provinser" i det "Amerikanske Imperium" er kæmpestore krigsbegravelsespladser i lande som Frankrig, baser hvor de amerikanske tropper beskytter lande i risikosituationer er stationeret, og et antal små øer der er tilegnet af U.S. i løbet af 1890'erne (Hawaii, Guam, U.S. Virgin Islands mv.), hvilket siden er blevet til territoirer af U.S. (Hawaii er nu en stat.)


General Powell fortalte engang en tidligere ærkebiskop af Canterbury følgende:
Det var jo ikke blød magt der befriede Europa. Det var den barske magt. Og hvad fulgte umiddelbart efter den barske magtanvendelse? Bad USA om overherredømme over et eneste land i Europa? Nej. Den 'bløde' magt kom med Marshall Planen. Den 'bløde' magt kom med de amerikanske menige, der lagde deres våben til side da det hele var overstået, og hjalp alle disse nationer med genopbygningen. Vi gjorde det samme i Japan.


Vi er gået ud fra vore kyster gentagne gange i de sidste hundrede år og vi har gjort dette så sent som sidste år i Afghanistan og anbragt vidunderlige unge mænd og kvinder i farezonen, mange af dem har mistet livet og vi har intet bedt om, undtaget tilstrækkelig jord så vi kan begrave dem.
I løbet af det 20. århundrede kom amerikanere for at befri Europa to gange, i de verdenskrige som blev påbegyndt af europæere. En halv million amerikanere døde i de krige. Unger og efter 2. Verdenskrig har U.S. givet enorme hjælpeprogrammer til Europa (Lend-Lease programmet og Marshall Planen), med United Kingdom som det eneste land der nogensinde har betalt noget tilbage.

Efter 2. Verdenskrig fremstod en ny trussel i Europa: Et totalitært agressivt imperialistisk Sovjetunionen. U.S. beskyttede Vesteuropa, og mange andre lande, mod Sovjets militær. Men frelste Sydkorea fra Kim Il-Sung, og fortsætter med at beskytte Sydkorea mod det folkemorderiske regime i Pyongyang.

U.S. har befriet Afghanistan fra Taliban og Irak fra Saddam Hussein, en diktator der myrdede millioner af sine egne. Man har også hjulpet dusinvis at nationer der er blevet ramt af økonomiske kriser eller naturkatastrofer, herunder indoneserne, pakistanerne, russerne, meksikanerne og sydkoreanerne.


U.S. er det land der fik bragt en ende på folkedrabet på Balkan - et folkemord som Europa var helt ude af stand til at gøre noget ved.

Verden har helt sikkert aldrig haft en mere godgørende velgører end USA.

Hvor er det amerikanske imperium så? På de baser i lande, hvis regeringer har bedt (og fortsætter med at bede) U.S. om at sende tropper til deres land for at forsvare dem mod deres fjender? (Indrømmet, reducerer dette byrden i disse lande og giver nogen af dem mulighed for at svigte deres ansvar, men ikke destomindre, forsvarer de amerikanske tropper, de besætter ikke disse lande.)

Med hensyn til Irak og Afghanistan - har Obama meddelt tidsskemaer for tilbagetrækningen af amerikanske tropper fra disse lande, så de er vel knap provinser i et amerikansk imperium.


U.S. har ikke erobret nogen del af Irak, Afghanistan, Tyskland eller Japan. U.S. har aldrig påtvunget sit politiske system på noget land. Det er det eneste militære hegemoni der aldrig har benyttet sin militære magt til at påtvinge sit eget politiske system eller til at diktere andre lande hvad de skal gøre, ejheller til at erobre fremmede lande og underlægge sig fremmede lande (skønt tidligt i det 19. århundrede drømte Krigshøgene om at erobre Canada).


"Det Amerikanske Imperium" er en myte. det eksisterer ikke og har aldrig gjort det. De eneste som spreder denne myte er beklagelige ideologisk modstandere af et stærkt forsvar, som Ron Paul og hans kohorte af fans. For dem er enhver militærforlægning i udlandet og enhver krig mod et fremmed land bevis på et imperium.

Det er vigtigt at genvurdere Amerikas hele globale militære stilling, de militære udsendte, og forsvarsforpligtelserne og selvfølgelig er det vigtigt at undgå imperialistiske forehavender. Men det er ligeså vigtigt af forkaste de falsek påstand om et amerikansk imperium og gå ind for nedskæringer i forsvaret.

http://www.americanthinker.com/2011/02/america_is_not_an_empire.html

 

Zbigniew Mazurak blogs at zbigniewmazurak.wordpress.com.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails