mandag den 20. juni 2011

Rabbien, mullahen og nonnen

Bernie Planck

En af de første ting jeg erindrer er en togtur fra Polen til Tyskland, jeg var 3 år gammel der i 1948. Jeg husker meget klart at det var sent på aftenen og nogle af de rejsende i togvognen forsøgte at regne ud, hvordan man slukke loftslyset, da de gerne ville sove. Tilsyneladende var der ingen kontakt, og jeg så en medrejsende stå på skulderen af en anden og vikle et stykke papir om lampen.

Lyset blev tilpas dæmpet så det var muligt at komme til at sove. Jeg faldt i søvn hos mine forældre.

Jeg tror jeg husker denne episode, efter alle disse år, fordi der var en del postyr og råben indtil problemet var løst, og jeg husker jeg tænkte ved mig selv, hvor kloge de var at klatre op på hinandens skulder for at nå lyset.

Jeg har lige side været den type der går i gang med samtaler med fremmede på togture, fly og busser. Jeg  lærer så meget om andre mennesker ved at samtale med dem, de kan jo ikke undslippe nogle få timer.

Lyset der midt i topkupeen får mig til at huske følgende historie jeg hørte for nogle år siden. Den foregår på en togrejse og lærer os om, hvordan mennesker af forskellige trosopfattelser ser på verden og deres plads i den.

Togrejsen


the train journey
Photo Credit: All Women Stalk
Rabbi Moishe, Mullah Nasruddin og en nonne sad sammen i en togkupe på vej til Jerusalem.  

Pludselig kørte toget gennem en tunnel. Det var et gammeldags tog, så der var ingen lys i kupeerne, og der blev fuldstændig mørkt. Så kom der kysselyde, og derpå lyden af en smældende lussing.

Da toget kom ud af tunnelen, sad nonnen og rabbi Moishe som om intet var sket, og Mullah Nasruddin sad med hånden mod sit ansigt som var han blevet slået.

Mullah Nasruddin funderede: 'Rabbi Moishe, må have kysset nonnen og hun har troet det var mig og derfor slået.'

Nonnen spekulerede: 'Mullah Nasruddin må have forsøgt at kysse mig og kom til at kysse Rabbi Moishe og derfor blev han slået.

Rabbi Moishe tænkte: 'Det her er alle tiders. Næste gang toget kører ind i en tunnel, laver jeg kysselyden igen og slår Mullah Nasruddin

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails