torsdag den 14. april 2011

Olierige muslimer og videnskab

Bernie Planck


Her forleden skrev jeg Myten om at Islam opmuntrer til videnskabelige forskning, ved at gøre opmærksom på at der kun er ganske få eksempler på intellektuelle nyskabelser blandt moderne muslimer.

Nu vil jeg forklare, hvorfor det er således, og hvorfor Islams Gyldne Periode også er en myte.

Selvom de af os der studerer sagen udmærket ved, at Islam har været i en intellektuel nedgang siden det 13. århundrer så er det der kun er lidt kendt, at islamisk lærdom aldrig har været i fremgang.

I de første 600 år under de store erobringer tillod muslimerne de ikke-muslimske befolkninger at være kreative og opfindsomme, fordi muslimerne var en lille minoritet i disse lande, og frygtede oprør, hvis de gennemført tvangskonversion til Islam.

Det var mestendels disse indfødte befolkninger, og ikke muslimer der bidrog til de nyskabelser der dog sædvanligvis tilegnes muslimerne. (1)

Islam var en ny religion, og de islamiske lærde havde endnu ikke sat restriktioner på lærdom og intellektuelle bestræbelser som Islam har i dag. Men da islam blev mere og mere undertrykkende fandt vantro det ubærligt at leve som 'd'himmier' og konverterede i massevis til Islam. Hvor muslimerne engang var en minoritet, blev de snart en majoritet, og derfor var de islamisk herskere ikke længere nervøse for oprør blandt minoritetsreligionerne. De følte sig nu frie til at indføre Islam på ethvert område af livet, og dræbte således den frie tanke og forskningens ånd.

Islams Gyldne Tid var faktisk Arabernes Gyldne Tid. Jøderne, perserne, hinduerne og andre bragte verden stor lærdom og fremskridt i videnskab, humaniteten, matematikken, astronomien, lægekunsten, zoologien og geografien ved at dele deres kundskab.

Når muslimerne engang var i flertal, havde de erobrede folks historie ikke længere interesse; alt der skete før Muhammad kom på scenen var ikke vigtigt. (læs denne artikel om biblioteket i Alexandria.)

Når muslimerne engang var i flertal, havde bøger før Muhammad kom på scenen ingen interesse.

Da muslimerne var i flertal, blev bøger efter Koranen kodificeret og uden betydning.

Islam udslettede med tiden enhver interesse i nye tanker, ideer og innovation, og således sluttede den såkaldt Islams Gyldne Tid.

Den muslimske verden er den mest tilbagestående, sygdomsbefængte, beskidte, undertrykkende, barbariske og uvidende af alle nationer på Jorden. Mange muslimer vil undskylde dette med, at det er resultatet af udnyttelse og kolonisering. Men hvem udnytter og koloniserer Saudi Arabien, Qatar og Kuwait i dag? Klik her for eksempel for at se hvordan vantro udnytter Kuwait.

Så er der den undskyldning, at muslimske lande er alt for fattige til at investere i videnskabelig forskning. Nåååh virkelig? Ville det overraske dig at erfare, at oliemonarkierne i Gulfen bruger 0,2% af deres nationalprodukt på videnskab. (2), mens lillebitte, nuttede Israel der ingen olie har bruger 25 gange så meget? (3)

Undskyld mig, men hvis muslimske lande ønsker at være fremme i skoene, at være civiliserede, intelligente, eftertænksomme, sunde og mere som Israel så er der kun en ting at gøre: Smide Koranen ud. Eller finde en bedre måde at bruge den på; se illustrationen.

Noter

Wikipedia, Islams Gyldne Tid
Under denne periode blev den muslimske verden et betydningsfuldt intellektuelt center for videnskab, filosofi, medicin og uddannelse. Man oprettede "Visdommens Hus") i Bagdad, hvor lærde, muslimer såvel som ikke-muslimer mødtes for at oversætte verdens kundskab og viden til arabisk og Oversættelses Bevægelsen. Mange af oldtidens klassiske værker der ellers ville være blevet glemt blev oversat til arabisk, og senere oversat til tyrkisk, sindhi, persisk, hebraisk og latin. Kundskab blev sammenfattet gennem værker der oprindeligt stammede fra det gamle mesopotamien, det gamle Rom, Kina, Indien, Persien, Oldtidens Egypten, Nordafrika, Det gamle Grækenland og de byzantinske civilisationer. 
Nature Magazine, Islam og videnskab: Oil rig, fattig på videnskab
Monarkierne i Gulfen er de rigeste af alle de muslimske nationer, men meget lidt af den velstadn bruges på forskning. Saudi Arabien, Qatar og Kuwait bruger cirka 0,2% af deres nationalproduk på videnskab - mindre end en tiendedel af gennemsnittet på 2,3% i de udviklede lande og cirka en tredjedel af det bruges af mindre velstående Iran. Oliemonarkerne har den finanseille kapacitet til at igangsætte større forskninger, men har det endnu tilgode.
Mens  Silicon Valley og andre regioner med high tech innovation i U.S. kæmper blomstrer virksomhederne i Israel. I de sidste årtier er Israel blevet ledende på hi-tech området. Ifølge nogle vurderinger har Israel en langt større foretagsomhed end noget andet land i verden. En af hovedårsagerne for denne succes er det beløb der afsættes til forskning i Israel.
Israel R&D tops in the world

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

I de første 600 år under de store erobringer- enten tager erobringerne godt nok lang tid, eller der kunne bruges andet ordvalg, der ville gøre forståelsen større.
De oprindeligt valgte ord på engelsk er lige så gale- For the first 600 years during its great conquests Muslim rulers allowed the non-Muslim populations to be creative and industrious because Muslims were a tiny minority in these lands and feared revolt if they forced conversion to Islam.
http://plancksconstant.org/blog1/2011/04/oil_rich_muslims_are_science_poor.html

Peter Buch

Anonym sagde ...

Vil du være sød at slette det billede omgående!

Olsen sagde ...

Det oprindelige billede var blot overført fra den blog, hvorfra artiklen stammer. En venlig opfordring skal man aldrig overse, især ikke da billedet måske nok var en anelse for grov.

Related Posts with Thumbnails