mandag den 4. juli 2011

4. juli of Friheden

Uafhængighedserklæringen, Forfatningen og Gettysburg Talen og Barney Fife

På denne 4. juli ønsker John Adams at alle amerikanske borger skal brænde fyrværkeri af som hyldest til den nye Republik.

Bare gå i gang.

Han skrev til sin hustru Abigail:


Den burde højtideligholdes med pomp og pragt, med opvisninger, lege, sportbegivenheder, våben, klokker, glædesbål og lamper fra den ene ende af kontinentet til den anden  fra nu af og til evig tid.

Men det er også tiden til at tænke over, hvad Uafhængighedserklæringen betyder for os som nation.

Hvilket betyder det burde være den bedste tid til faktisk at læse den og se, hvad der står i den, og ikke hvad der ikke står.


Når du nu er i gang, hvorfor så ikke fortsætte og også læse US Forfatningen og Gettysburg Talen, de to andre grunddokumenter, som vor demokratiske republik hviler på.

Grunden til vi synes det er vigtigt, er at det er vor oprigtige frygt, at mange valgt ledere og borgere kender lige så meget til Forfatningen som, ja, Barney Fife, siger han kender den i et af sine bedste klip fra 'Andy Griffith Show'.

Vær ærlig. Kender du mere til Forordet til Forfatningen end Barney Fife før du så dette klip?

Vi så nærmere på Forfatningen i aftes og blev slået af adskillige ting, endnu engang, mens vi læste den. Denne særlige del fra Artikel V fangede vor opmærksomhed:
(N)o religious Test shall ever be required as a Qualification to any Office or public Trust under the United States.

Ingen religiøs prøve skal nogensinde være et krav som en kvalifikation til noget embede eller den offentlige Tillid i United States. 



Ganske så interessant da det synes som om vi bruger en frygtelig masse tid på at spekulere på, og bekymre os om, hvorvidt en person er ikke-kristen; og om vedkommende er kristen, om det er Episkopal, Baptist, Metodist eller Evangelisk; eller om en Mormon eller en katolik kan være præsident (JFK brød allerede gennem den barriere i den henseende)

Hvad med om de kan sige følgende som værende tilstrækkelig kvalifikation som præsident for United States of America:


"I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States." (Article II, Section 1)

"Jeg sværger højt og helligt (eller bekræfter), at jeg omhyggeligt vil udføre min præsidentgerning, og efter min bedste evne bevare, beskytte og forsvare De forenede Staters forfatning." 

Vi mener den næste præsident burde benytte sin Artikel I Sektion 7, vetomagten lidt mere end W og Obama har gjort, især når det drejer sig om problemerne med det forøgede forbrug.

Gerald Ford brugte den 66 gange på cirka 2,4 år. Hvad svært er der i det?



Uafhængighedserklæringen er det mest fremragende dokument, du vil komme til at læse om mennesker der ønsker at leve et frit liv uden Herrer eller Konger. Vi sammenligner det med Evangelierne i den forstand at det er "Gode Nyheder" versionen af menneskets selvstyre.

Forfatningen, er på den anden side, en smule mere indviklet og mindre 'lysene' hovedsageligt fordi den blev skrevet af en Komite af op til mindst 33 delegerede til Konventet i 1787 i Philadelphia. I den henseende er den mere som Paulus' brev til menighederne i Korinth og Galatien og Tessaloniki, fordi Forfatningen udstikker de faktiske måder som selvstyret var tiltænkt i Uafhængighedserklæringen skrevet 11 år før Revolutionskrigen. 


Kvinder ær Jeres ægtemand. "Ægtemænd, (hold op med at være så stædige, selviske, dumme og modstræberiske) og vær villig til at ofre Jer for jeres hustruer.'

Women honor thy husband. "Husbands, (stop being so pig-headed, selfish, stupid and obstinate and) sacrifice yourself for your wife.’


Den slags praktiske hverdagsråd.


Og den enkle brillante veltalenhed ved Lincolns Gettysburg Tale i 1863 på 272 ord minder os om Johannes Åbenbaring, der ikke er speciel kort eller flot, eller let at læse, men hjælper med til at 'åbenbare hvad der vil komme' ligesom Lincolns ord viste det amerikanske folk, hvad vor nation kunne blive til igen når Krigen var forbi.
 


Således, uden at være for blasfemisk håber vi at du vil tænke på Uafhængighedserklæringen, Forfatningen og Gettysburg Talen i disse dage som "Treenigheden" af den amerikanske republik og læse dem alle hvis du kan, måske endda højt for din familie og børn. (hør talen læst op af blandt andre Johnny Cash - min favorit er Jim Getty, vælg selv -  synopsis link)

Du kunne måske blive ligeså overrasket som Barney Fife over hvad du finder i dem alle tre.

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Frank Hill ran for Congress at the age of 28 and served as chief of staff for former Congressman Alex McMillan (NC-9) and Senator Elizabeth Dole (NC). He was a budget associate on the House Budget Committee for 4 years and worked on the 1994 Commission on Entitlement and Tax Reform. He now lives in Charlotte, North Carolina where he does some consulting and lots of worrying about federal spending issues.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails