fredag den 15. juli 2011

Lev Simpelt og få succes

At leve Simpelt

Patrice Lewis

Lad mig delagtiggøre dig i en smule saftig sladder.


Min bror har en ven, hvis mor døde. Sørgeligt, helt sikkert. Men.... "Snak her om en dysfunktionel familie," emailede en ven der kender familien. "Moderen (kvinden der døde) mødte en sælger og indledte en affære med ham. Hun og hendes mand har en svært mentalt handicappet datter. Moderen ville have at faderen tog sig af datteren, så hun kunne sove sammen med sin 'kæreste.' Med tiden blev hun skilt og giftede sig med kæresten. Han (kæresten) kunne ikke holde fast i noget job. Da hun mødte ham havde han en affære med en anden, og var blevet smidt ud af sin kone. Hans familee er rasende på ham nægter at ville se ham...."

Er du forvirret, eller? Jeg ved jeg er. Sammenlignet med denne kvindes udskejelser er mit ægteskab på 21. år tilsyneladende ufatteligt kedsommeligt. Jeg skrev til min ven. "Mit liv er så enkelt."
Overvej nu følgende råd hentet fra en "enkeltheds" bog jeg ikke vil afsløre hvad hedder. Dette råd er under overskriften "Skaf dig af med din vrede."
Netop, det at skille sig af med sin vrede kan virkelig gøre dit liv mere enkelt. Men hvordan anbefaler denne forfatter så det skal gøres? Jovist, hver morgen (hver morgen!) skal du gå ind i dit soveværelse, lægge puden ved sengekanten, og "bøje dig mildt ned og søge dit indre jeg og universet." Så forventes det at du slår den hellige tjære ud af dine puder som en "åndelig øvelse." Når du er færdig, træk vejret dybt, "kom tilbage til dit centrum," knæl derpå ned igen for dig selv og universet. Voila!

For det første synes jeg det lyder utroligt åndssvagt. Måske er det fordi jeg ikke har nogen form for vrede. Måske fordi puder er dyre, og jeg ikke vil ødelægge mine. Måske er det fordi mine børn ville tro deres mor var blevet skør, hvis jeg gjorde som foreslået. Måske er det fordi jeg mener at hele forestillingen om af "knæle ned for sit indre jeg, og for universet" blot er noget latterligt New Age hokus pokus.

Sørgeligt nok er Simplicity Bevægelsen blevet kapret af mennesker der anbefaler blot det at leve grønt og New Age fup og fidus. Men en simpelt liv handler slet ikke om noget af dette.
Et Simpelt Liv handler om at gøre ting som at gifte sig med en god person, og holde ægteskabet intakt. Det er ikke at stifte stor gæld, og leve af det du tjener. Det er om at tage fat på livets udfordringer, som at have et handicappe barn, på en måde der er modent og stabilt. 

Et Simpelt Liv kan opsummeres med tre små ord. Har du en blyant? Her kommer de:

Foretag. Gode. Valg. 

Sådan.


Learn how to achieve a simple lifestyle without "going green" or joining a monastery. Read Patrice Lewis' helpful new book, "The Simplicity Primer: 365 Ideas for Making Life more Livable"


Hvis dette skvat - må hun hvile i fred - havde modstået fristelsen til at have en affære (et valg) og i stedet havde benyttet sin energi på sit ægteskab, da ville hun måske kunne gå over til det næste liv uden at skulle forklare en hel masse der ved Perleporten ... for slet ikke at nævne bekendtskaberne der svælger i sladder om hendes utilstrækkeligheder fremfor at huske hende med respekt.

Tænk derfor over dette: Er dit liv Simpelt fordi du terapeutisk og profylaktisk banker din pude efter du har knælet for dit "indre jeg," eller er det Simpelt, fordi du ikke har nogen gæld, og lever beskedent og efter din indtægt?

Er dit liv Simpelt fordi du spiser organisk tofu, eller fordi har modstået det at ville have en affære og i stedet har holdt din familie intakt?

På dette tidspunkt kan det udmærket være du fnyser af mine meget simplificerede holdninger. "Hvordan kan jeg leve Simpelt i en økonomi der bliver stadig værre? Hvordan kan jeg komme ud af gælden, hvis jeg ikke kan finde et job? Hvordan kan jeg arbejde på mit ægteskab, hvis min ægtefælle er en der har "en affære."?

 


Jamen, hvor har du ret - der er visse ting vi ikke har kontrol over. Derfor følger her et koncept: Tag fat på og simplificer de ting du kan få kontrol over, og arbejd på at foretage gode valg indenfor de områder. Hvis din ægtefælle er den som har en affære og dit ægteskab går i stykker, hvilke beslutninger kan du så foretage fra nu af, der vil gøre liv mere Simpelt, end "komplekst"?

Kan du se hvad jeg mener? Ikke alt kan repareres. Du kan have lidt et rædselsvækkende trauma i din fortid eller blevet væltet omkuld af skæbnens storme og de økonomiske kræfter nu i tiden. Du kan have valgt en elendig ægtefælle eller undladt at tage dine børn ud af den offentlige skole, da de begyndte at komme sammen med de forkerte. Men intet forhindrer dig i at foretage gode valg vedrørende din fremtid. Det er i dine magt, og du kan ikke give nogen, udover dig selv, skylden, hvis du foretager dumme valg.

Jeg brænder så meget for dette emne fordi 'dumhed' er så udpræget i vort samfund. Man opmuntrer til det og belønner det endog. For eksempel er flertallet af de fattige netop fattige på grund af deres valg af livsstil. Dette inkluderer det at få børn uden for ægteskab (et valg), gå for tidligt ud af skolen (et valg) tage stoffer (et valg), gifte sig med en skidt person (et valg) og så videre.

Masser af mennesker er for tiden ramt af uheldige omstændigheder de ikke selv har kontrol med (lægeregninger, mistet arbejde mv.), men dette er sædvanligvis mennesker der kommer på fode igen med tiden. Udover deres nuværende vanskeligheder kan deres liv være beundringsværdigt Simpelt.

Det er de mennesker der foretager elendige valg igen og igen der har de mest komplicerede liv. Disse mennesker gifter sig adskillige gange, får børn udenfor ægteskab, misbruger forskellige substanser og undrer sig derpå over hvorfor min man og jeg er så "heldige" at have et enkelt liv.

Hør nu her, vi har alle også ramt nogle bump på vejen. Vi har alle gjort vore fejltagelser. Alle er en synder. Ingen er fuldkommen. Vi foretager alle elendige beslutninger. Det er hvordan du behandler de små og store valg og beslutninger fra nu af der bestemmer, hvor enkelt eller kompleks dit vil vil udvikle sig.
De gode nyheder er at Simplicity er indenfor praktisk talt alles rækkevidde. Nogle få ændringer i holdninger og i opførsel kan være med til at være en stor hjælp når man skal gøre et kompliceret live meget enklere.


Og med de hårde tider vi har nu, hvem har så brug for flere besværligheder?



Patrice Lewis is a freelance writer whose new book is "The Simplicity Primer: 365 Ideas for Making Life more Livable." She is co-founder (with her husband) of a home woodcraft business. The Lewises live on 20 acres in north Idaho with their two homeschooled children, assorted livestock, and a shop that overflows into the house with depressing regularity. Visit her blog at www.rural-revolution.com.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails