torsdag den 21. juli 2011

Månevandringens dag som afslutning af Rumprogram

Sidste Shuttle lander på Månevandrings fødselsdagen

Rick Moran

For 42 år siden satte Neil Armstrong det første fodaftryk på Månen. Det var kulminationen på den mest risikofyldte, den mest dristige og den mest fremragende gennemførte teknologiske anstrengelse i menneskehedens historie.

Og i dag vil US trække sig fra denne pragtpræstation som en pisket hund når den sidste Shuttle er landet, og således afsluttes Amerikas bemandede rumprogram i måske et årti.

Nostalgi, bitre blandede  følelser og nervøsitet om fremtiden for US Rum- programmet blev vist onsdag ombord på Atlantis da dets mandskab forberedte sig på at vende hjem på den allersidste Shuttle mission.


Nedtællingsuret er  nu i gang frem mod torsdagens landing i Florida, hvor verdens øjne vil være historiens vidner når Amerikas mest succesrige rumprogram afsluttes efter 30 år.


Mandskabet på fire har været forberedt på afslutningen som den sidste Shuttle mission til den Internationale Rum Station, men US astronauterne sagde. at det enestående i det som sker kun kan bundfælde sig når de først er fløjet bort fra ISS om tirsdagen.


"Man kan se det som en slags afslutning, og det er det  på en måde også. Space Shuttlen har været hos os i hjerterne og i sjælene på rumflyvningsprogrammet i næsten 30 år, og det er noget sørgeligt at se det blive pakket bort," sagde kommandør Chris Ferguson da mandskabet deltog i TV-interviews onsdag.


"Det vil blive meget svært," sagde han, når han og piloten Doug Hurley bringer landingshjulene på Atlantis til  standsning på Kennedy Space Center efter en touchdown der er planlagt til 5:56 am (9:56 GMT.)
Med tiden vil vi være tilbage i Rummet - men på en radikal anderledes facon. Private virksomheder vil føre NASA astronauter ind i fremtiden, og også placere deres egne folk i rummet som de første rumturister, og derpå vil andre tiltag tage over. 

Se hele programmet for den sidste mission her på NASA TV.


Uheldigvis vil det første private rumfartøj i kredsløb ikke være klar før tidligst 2017. Det vil snarere være tættere på 2020, når man overvejer udfordringerne til udstyret. Men der er ingen mulighed for at de private rumvirksomheder kan standse nu.

De er langt inde i udviklingen af raketterne, fartøjerne til mandskabet, og infrastrukturen for at gøre den private rumrejse til en realitet.

http://www.americanthinker.com/blog/2011/07/last_shuttle_flight_to_land_on_anniversary_of_moon_walk.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails