onsdag den 13. juli 2011

Iran og Gaddafi i tæt parløb

Iran Hjælper Gaddafi i konfrontationen med NATO

Reza Kahlili

Ifølge en rapport fra Le Monde, har den væbnede intervention i Libyen ført til en hemmelig alliance mellem Iran og Oberst Moammar Gaddafi. Det er konklusionen fra kilder med nær forbindelse til Vestens efterretningstjenester.

Den Islamiske Republik Irak, frygter for konsekvenserne af NATO operationen i Nordafrika og har udviklet en plan til at forvandle Libyen til et kviksandssump for de NATO allierede.

Iran søger at drage fordel af opstandene i den arabiske verden og ser det som et middel til at svække Vestens indflydelse i Mellemøsten, og som en afledningsmanøvre fra sit eget kernevåbenprogram, siger disse kilder.

Ifølge denne analyse har den Suveræne Leder af Iran, Ali Khamenei (i et direktiv udstedt i maj) instrueret Quds styrkerne (specialenheder i Revolutionsgarden der er ansvarlig for operationer udenfor Iran) om at give militær assistance til Gaddadis styrker i deres krig mod det de kalder "ondskabens akse: United States og Storbritannien."

Planen omfatter overførsel af våben, herunder luft til luft og land til land missiler sammen med andre våben der skal benyttes mod den libyske oppositions styrker. Operatioen er blevet betroet medlemmer af Quds styrkerne der har base i Algeriet og Sudan. Hundredevis af dem er allerede trængt ind i Libyen i området ved Kyrene tæt på Egypten, bekræfter vestlige kilder.Den 27. februar,afslørede jeg det nære samarbejde som de iranske ledere har med Gaddafi, og rapporterede at Iran har adskillige militærbaser i Libyen. Disse baser er placeret, for de flestes vedkommende, langs Libyens grænser til de afrikanske lande Tchad og Niger. Derfra smugler Garden våben og forsyninger og giver logistisk assistance til oprørsgrupper i vestlige- og centralafrikanske lande.

Ifølge kilderne indenfor Vestens efterretningssamfund er Hossein Taeb chefen for Gardens efterretningsenhed, der fornylig har udsendt et lille hold af toprådgivere fra Ravolutionsgarden til Libyen. Deres mission er at rådgive det libyske regime om hvordan man overvåger kommunikationslinjer og information.

Iranerne rådgiver også Gaddafi om taktiker i at skjule militært udstyr og tropper i civile områder. Dette er den samme taktik der benyttes af Hezballah og Hamas i deres aggression mod Israel. Dette direktiv fra Irans Suveræne Leder understreger at NATO's angreb mod disse steder vil kunne give Gaddafi anledning til at påstå der er civile tab og benytte det som propaganda for at svække NATO alliancen.

Disse kilder fra Vesten tilføjede, at det er Ali Khameneis strategi at holde Vesten "fast" så længe som muligt i det libyske teater. Dette for at underminere Vestens evne til at svare på undertrykkelsen i Syrien, en vigtig allieret for Iran i Mellemøsten. 

Irans hensigt er at fastholde den strategiske støtte man har oprettet i Syrien, da Assad regeringen har været nøglepositionen for at udvie Irans magtssfære og politik over hele regionen gennem deres marionetter  - Hezballah og Hamas. Som jeg fornylig har rapporteret om er den iranske ledelse desperate efter at beskytte Bashar Al-Assads regering, da dets Quds styrker, har hjulpet Syriens lederskab med den blodige undertrykkelse af det syriske folk der er gået på gaderne i protester.

USA og EU har begge beskyldt Iran for at hjælpe den syriske regering med at slå ned på sit eget folk og for at have benyttet adskillige af de iranske sikkerhedsstyrker.

Her fornylig har Irans ledere udført en række provokationer mod Vesten, med deres missilkrigslege, og udstedt påstande om, at missilerne er klar til at ramme forudbestemte mål - de fleste af disse er Amerikas militærbaser i regionen og mål i Israel. Iran er virkelig dybt indblandet i Irak, og Afghanistan med sine konfrontationer mod Amerika, og det synes nu som om, at de udvider deres operationsteater til Nordafrika.

Det er blevet sagt for lang tid siden, at det bedste forsvar er en god solid fornærmelse. Det har virket udmærket indtil nu for de iranske ledere da de fortsætter med deres atombombeprojekt, trods fire FN sanktioner imod.

Hvordan Vesten vil reagere afgør fremtiden for regionen. Dette har potentialet til at være svært skadende for verden, dersom de radikale der styrer Iran får lov til at armere deres missiler med kernevåben.


Reza Kahlili is a pseudonym for an ex-CIA spy who requires anonymity for safety reasons.  He is the author of A Time to Betray, a book about his double-life as a CIA agent in Iran's Revolutionary Guards, published by Threshold Editions, Simon & Schuster, April 2010.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails