tirsdag den 30. marts 2010

Jøder og succes, hvorfor mon?

Hvad gør jøderne så succesrige?

Læseren Kim Bruce spørger som svar på min artikel Den Japanske Spillemand på en Tagryg (kan læses her), hvad det er, der gør at jøderne er så flittige, kloge, pengepugende og fyldt med succes i sammenligning med andre religiøse grupper?

merchant of venice

Man kunne godt argumentere for at det er fordi jøderne er blevet spredt over hele verden og således kom de i kontakt med mange kulturer, og var således i stand til at tage de bedste ideer fra hver nation og benytte dem til egen fordel.

Men den Afrikanske Diaspora spredte hundrede millioner af sorte afrikanere over hele Asien, Mellemøsten, Europa og Den Vestlige Halvkugle, og trods det at de blev spredt og fik kontakt med mange kulturer er sorte afrikanere som gruppe betragtet en sørgelig fiasko. For eksempel har kun en sort afrikaner modtaget en Nobel Pris i økonomi og ikke en har modtaget en Nobel Pris i fysik, kemi eller medicin (se denne artikel), mens flere end 159 jøder har vundet Nobel Priser udover fred og litteratur.

Læseren ville kunne indvende at sorte afrikanere kom fra mange forskellige kulturer før de blev spredt og derfor er de ikke en homogen gruppe der kan arbejde sammen og hjælpe hinanden.

Det samme kan dog siges om jøderne fra Ætiopien, Spanien, Tyskland, Persien, Frankrig, Marokko, Kina, Japan og hundredevis af andre lande og kulturer.

Ah ha, måske er det deres religion? Sorte afrikanere har mange religioner og er således ikke forenede som jøderne. Men der er milliarder af kristne i verden, og trods deres fælles tro, har de ikke opnået samme succes som jøderne.

Der er rigtig mange gange flere katolikker i Polen end jøder, dog er halvdelen af alle polske Nobel Prismodtagere: Jøder. Så måske er det ikke den fælles religion - judaismen - som sådan der giver jøderne succes. Men det forklarer ikke den bemærkelsesværdige indflydelse og magt hos jøder i film, skuespil, finans, som ejendomsbesiddere, bankvæsen, mode og andre virksomheder i Amerika, hvor flertallet af jøder er verdslige.

Så er det måske at jøderne har overlevet konstant forfølgelse og udholdt lidelser der gør dem så formidable. Lad os derfor se på armenierne der er blevet spredt over hele Amerika, Afrika, Europa, Asien og Mellemøsten siden 1375, og på lignende vis har lidt under udstødelse, diskrimination, og endog et folkemord fra tyrkernes side.

Der er ingen tvivl om at armenierne er meget succesrige og har sat deres præg på finansverdenen, videnskaben og på mange andre områder. Kirk Kerkorian, Garry Kasparov, Kevork Hovnanian, William Saroyan og mange andre, selvom om de har udrettet mange store ting, er stadig som dværge når man sammenligner med antallet af jøder der har opnået lignende. Det bør bemærkes at Kasparov, måske historiens største skakspille, havde en jødisk far, hvilket vel ikke er så bemærkelsesværdigt da mere end halvdelen af de største skakspillere i det sidste hundrede år var jøder.

Svaret er altså lidt komplekst: Jøderne hjælper hinanden, stoler på hinanden, de blev tvunget til at blive handelsfolk og købmænd, de havde et fælles sprog, skabte samfund med gensidige hjælpesamfund, opmuntrede deres børn til at søge en uddannelse. Faktisk havde de kristne kongelige og højtstående i regeringerne jødiske læger som behandlede dem, selvom jøderne som et hele led ganske forfærdeligt i de tider.

Da Spanien havde brug for at få en aftale med Portugal eller Portugal med Italien eller Italien med Storbritannien da anvendte disse lande jøder. Hvor de fleste andre nationaliteter havde mistro til hinanden da omgikkes jøderne fra Middelhavsområdet og de fjerntliggende provinser i Det Osmanniske Imperium med hinanden som var de landsmænd.

Da de ved lovgivning var udelukket fra de fleste professioner af de lokale herskere, kirken og laugene, blev mange jøder tvunget til at beskæftige sig med 'rædselsvækkende' beskæftigelser, såsom rentefortjenester (åger), pantelånervirksomhed og pengeudlåning, samt være skatteopkrævere.

Da jøderne ikke havde problemer med at handle med hinanden, blev mange købmænd, fabrikanter, og internationale bankfolk. Kommunikation fra Spanien til Marokko blev hjulpet på vej ved at man talte 'Judezmo' et sprog i den romanske sproggruppe blandt jøderne i Sydeuropa og Nordafrika.

Jødiske købmænd i Polen, Tyskland, Østeuropa, Litauen, Letland, dele af Rusland og Ukraine talte Yiddisch med hinanden.

Da jeg ankom til Israel i 1965 boede jeg hos slægtninge, som jeg var i familie langt ude. Jeg havde aldrig mødt dem eller bare hørt om dem. Skønt jeg var fuldstændig fremmed for dem fik jeg et værelse at sove i og de hjalp mig med at blive meldt ind på Hebrew Univeristy. Forestil dig en fransk kristen fætter i 12. led, der kommer ind i en by og får hjælp af italienske slægtninge langt ude i stamtræet. Er det sandsynligt?

Efter nogle uger mødte jeg en persisk ung jødisk mand, (havde aldrig set ham før) der inviterede mig hjem til sig for en kop te og jeg boede hos ham i to år.

I 1967, fik jeg mulighed for at studere i Paris. En meget, meget langt ude slægtning, hjalp mig med at finde et sted at bo og melde mig ind i klasserne.

Jeg kan rejse overalt i verden og finde sammen med en jødisk slægtning eller en ven til en slægtning og bosætte mig, hvis det var det jeg ville, med hjælp af mine jødiske venner.

Mange immigranter der efterligner sådanne vaner med at hjælpe hinanden har også ofte succes i Amerika. I New York kan man se koreanere hjælpe andre koreanere med at åbne delikatsseforretninger, kinesere hjælper kinesere med at åbne juvelerbutikker eller restauranter og så videre.

Det man meget sjældent ser er sorte der hjælper andre sort. Når en sort entertainer, forretningsmand, sportstjerne tjener en formue - puf så er han væk. Der flyder intet tilbage til deres samfund - hver mand har nok i sig selv.

Eller kvinde har nok i sig selv. Hvad gør Oprah egentlig for ungdommen i byerne? Intet. I stedet bruger hun sine penge på ikke-amerikanske sorte, se Oprah burde hjælpe US sorte.

Nå, men jeg er ved at komme bort fra emnet.

Sidste år var jeg på jagt efter en person der kunne foretage noget trykkearbejde for min telecomforretning. Han bragte mig til en jødisk restaurant og før måltiden var over havde han introduceret mig til et lille dusin jøder der kunne klare mit forretningsforehavende.

Det er det der gør jøder så succesfyldte. De er ikke bange for at dele med en kunde, at netværke, at hjælpe en anden jøde.

En Harvard mand vil helt sikkert hjælpe en anden Harvard mand, under forudsætning af at de er i samme sociale klasse. Blandt jøderne, kan en millionær spise af den samme skål som en fattig og alligevel kan de lave forretning sammen.

Det var det der gjorde, at Hollywood blev til Hollywood, det er det som gjorde Broadway til Broadway.

Note

Jinfo.org, Jøder i Skak.

I sin bog fra 1978, Opgørelse af Skakspillere, Førhen og Nu laver professor Arpad Elo en opgøresle af cirka 476 turneringsspillere fra det 19.århundrede og frem. Af de 52 højest placerede spillere var cirka halvdelen jøder, eller af jødisk afstamning. Lignende resultater ses i en 1951 opgørelse over de 55 største skakspillere igennem tiderne af professor Andrean de Groot i forskningsresultatet Thought and Choice in Chess og i 1989 opgørelsen af de 64 stærkeste spillere nogensinde opgjort i undersøgelsen Warriors of the Mind:A Quest for the Supreme Genius of the Chess Board, af stormesteren Raymond Keene and Professor Nathan Divinsky.

I 1998, gav Bobby Fischer sig tid til, fra sine anti-semitiske tirader, af informere Chess Life om hans vurdering af de fem stærkeste spillere om verdensmesterskabet igennem alle tider. Af de 5, var tre (hermed også Bobby Fischer selv) jøder og en var halv-jøde.Den ungarnsk-jødiske stormester Judit Polgar kan nemt udpeges som den stærkeste kvindelige skakspiller nogensinde.

Artikel fra plancksconstant.org

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails