onsdag den 24. marts 2010

Ny Moske ryster lille by

Ny Moske ryster lille østrigsk by

Landets største by Wien har oplevet en enorm indflydelse fra tyrkiske muslimer i de seneste år. Denne voksende indflydelse er ikke kun begænset til de store byer.

CBN NEws rejste fornylig til en lille by i Østrig, hvor indbyggerne er noget oprørte over den nyeste lokale attraktion: Et multi-million dollars islamisk center.

Kæmpe forandringer for en lille by
Bad Voslay er en meget traditionel østrisk by med cirka 11000 indbyggere, i nærheden af Wien. Den er muligvis det sidste sted man ville forvente at et state-of- the art islamisk center skulle dukke op.
Det er lige netop det der er sket. Det islamiske Kultur Center i Bad Voslau åbnede i oktober 2006 midt i et tæt befolket tyrkisk kvarter.

Nu er lille Bad Voslau blevet det helt store blikfang for det større kultursammenstød med islam i Europa.

"Der var et bederum her i Bad Voslau, " siger borgmesteren Christoph Prinz. "Det var gammelt og levede ikke op til deres behov, derfor planlagde de en ny bygning."

Prinz fortalte CBN News at det tyrkiske samfunds ledere først henvendt sig til ham om bygningen af centeret i 2006. Der boede da cirka 900 tyrkiske muslimer i Bad Voslau - tæt på 10% af befolkningen.

"Vi var i forhandlinger i cirka to år," forklarede Prinz. "I denne proces forsøgte vi at få alles meninger frem og de forskellige aspekter hos en sådan bygning."

En lokalpolitiker fortalte CBN News at forhandlingsprocessen var fuld af fejl fra begyndelsen og at den ikke var gennemskuelig.

"Først var der bestræbelser for at holde offentligheden i uvidenhed om moskeplanerne," sagde Peter Gerstner, et medlem af Friheds Partiet i Østrig. "Men en lokal Friheds Parti byrådsmedlem afslørede planerne og i løbet af to uger var vi i stand til at indsamle 1600 underskrifter der var imod moskeprojektet."

"Men borgmesteren affejede disse og klargjorde at alt var i orden, og at moskeen ville blive bygget fordi den var nødvendig for integrationen," fortsatte han.

Der var nogle grundlæggende regler i løbet af forhandlingsprocessen:

Moskeen skulle kun have en meget lille kuppel sammen med minareterne. Moskeen skulle være ikke synlig fra gaden. Det var også meningen der skulle bygges en mur rundt om komplekset. Det er aldrig sket - der er et lille hegn istedet. "Der er også mange mennesker der betragter en minaret og en kuppel som tegn på islamisk dominans," sagde borgmester Prinz.

Indenfor i det islamiske center.

CBN News fik en eksklusiv rundvisning i det islamiske center af dets leder Selfet Yilmaz. Moskeen er selve formålet. Der er også klasseværelser, mødelokaler og plads til aktiviteter efter skoletid.

"Denne bygning har åbent døgnet rundt, og vi har masser af besøgende," sagde Yilmaz. "Vi har cirka 50 bsøgende om dagen fra hele Østrig, undertiden også udenfor Østrig, der ønsker at se dette projekt og hvordan et sådant projekt er åbent og frit. Det var vigtigt for os at komme overens med den lokale befolkning."

CBN News erfarede at der blev stillet krav før centeret blev bygget på grund af bekymringer over at det tyrkiske samfund ikke assimilerede sig med Østrigs kultur.

"Jeg og andre politikere fra Friheds Partiet bliver ofte konfronteret og informeret om piger der ikke er i stand til at gå gennem tyrkiske områder uden de bliver generet og kaldt "ludere" eller det der er værre," fortalte Gerstner CBN. "Dette sker også andre steder, på natklubber, og situationen bliver stadig værre for unge østrigske piger."

"På grund af den nye moske føler de tyrkiske drenge sig endnu stærkere og frækkere i den henseende at østrigske drenge ikke får lov at gå gennem parken uden de bliver generet af en gruppe af voksne tyrker der siger, 'Hvad laver iI her? Det tilhører os. Forsvind'" tilføjede han.

Åbent hus eller muslimsk overtagelse?

Yilmaz siger at komplekset er med til at løsne spændinger - at det er "et åbent hus" hvor ikke-muslimer er frie til at komme ind og se på.

"Denne moske, og kulturcenter projektet har yderligere fremmet integrationen, sagde Yilmaz.

Gerstner er meget, meget uenig.

"Tyrkerne her holder sig for sig selv," sagde han. "Resultatet er at de ikke har nogen grund, eller selv den mindste grund eller behov for at lade sig integrere eller gå andre steder hen for at mødes med de lokale og den oprindelige befolkning."

"Dette er helt sikkert ikke godt for integrationen, det fører til misforståelser, også på grund af sprogproblemer," forsætter Gerstner. "Hvorfor skulle de lære sig tysk, hvis de ikke blander sig med lokalbefolkningen, og kun taler tyrkisk med hinanden?"

Endnu et problem er, hvordan moskeen blev finansieret. Projektet var oprindeligt beregnet til at koste 1 million euros, svarende til 8 millioner kroner. Lokale kilder fortalte CBN News at projektet har kostet langt mere.

Borgmester Prinz sagde at der ikke er brugt nogen skattepenge til projektet og at alle pengene blev stillet til rådighed af den lokale tyrkiske kulturorganisation med navnet ATIB Bad Voslau. ATIB har direkte forbindelse med embedsmænd i den tyrkiske regering.

"Den tyrkiske øverste leder for Mission er chefen for ATIB Østrig, "forklarede Gerstner. "Denne Mission rapporterer direkte til den tyrkiske premierminister. Dette betyder vi har en direkte indflydelse af den tyrkiske regering i Østrig og på vor østrigske kultur."

Vinder anti-assimileringen?

I 2008, fortalte den tyrkiske premierminister Recep Erdogan de tyrkiske indvandrere i nabolandet Tyskland at "assimilering er en forbrydelse mod menneskeheden."

Trods Erdogans kommentar tror borgmester Prinz at Bad Voslau kan være et eksempel for lande som Schweiz, hvor borgerne fornylig stemte mod minareter.

Mange af indbyggerne i Bad Voslau som CBN News talte med var ikke så optimistiske. De frygter, at Erdogans anti-assimilation holdning vil vinde frem blandt de lokale tyrkiske muslimer og for evigt forandre deres lille by.

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Erick Stakelbeck is a terrorism analyst for CBN News.

Se også denne artikel af Erick Stakelbeck

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails