torsdag den 18. marts 2010

Haremer er det altid religiøst betinget?

Er haremer altid religiøst betinget?

Der har været haremer meget længere tid, end religionerne der retfærdiggør dem (islam og aflæggere af mormonerne). De eksisterer, fordi nogle mænd altid har haft magt til at dyrke deres egne seksuelle haver, og fordi visse kvinder er dumme - eller ambitiøse nok til at give dem lov.

I de fleste oldgamle impirier (Kina, Persien, Inka), var det forventet af Kejseren at han beviste sin mandighed ved at have kontrol over rigets smukkeste kvinder - undertiden beviste han denne magt udover "mandigheden" hos en gammel Kejser. Lejlighedsvis var kvinder ambitiøse nok til at benytte det som et middel til at få magt. Harem kvinder er ikke "søstre; de er rivaler til blodet flyder.

Vi kan også se i de hebraiske skrifter, at nogle af judaismens grundlæggende fædre (Abraham, Kong David, Kong Salomon) var polygame, og at kongerne selv holdt haremer langt større, end de på nogen måde kunne passe. Men judaismen vigtigste grundlægger, Moses, havde tilsyneladende intet harem. Og mange af de mest betydningsfulde profeter fordømte de harems som David og Salomon havde.

Romerne og grækerne gik ikke ind for harem systemet (undtaget Alexander Den Store), og gennem Roms lange kejserlige tid, blev monogami (dog ofte i serier) normen. Men det forandrede sig med fremkomsten af islam, hvor polygami var normen blandt de som have råd til at opretholde dem.

Trods det resolutte kraft hos Katolsk Kristendom (som end ikke tillod skilsmisse) opretholdt nogle af Europas tidlige konger (såsom Karl Den Store) haremer, skønt kun en hustru var den lovformelige. Kong Henrik den 8. indgik i en serie af monogame ægteskaber, alligevel havde han elskerinder. Dette var de facto harem af en slags, men ikke velset under såvel engelsk- som kristen lov.

Islam ville nok aldrig være blevet polygamt, om ikke profeten Muhammad ikke havde haft to meget tydelige karrieremål. Hans første 10 år var som profet med kun en hustru. Men efter hun døde, var de sidste 1o års mission som general og konge. Han begyndte at indsamle hustruer indtil han havde flere, end de fire (ad gangen) der var tilladt hos fromme muslimer.

Ydermere, da islam blev til et imperium opretholdt alle sultaner, konger kaliffer og kejsere (herunder de osmanniske) kæmpe haremer. I dag praktiserer militante islamister, som Osama bin Laden, polygami.

Hvad er et harem helt præcist? Det er en samling af kvinder hvis kroppe er beregnet til en herre. Enhver mistanke om utroskab hos kvinderne var og er straffet med døden. For at opretholde et harem er det nødvendigt med vagter; og historisk set, for at sikre at vagterne ikke 'forurenede' Herrens have, blev de kastreret (både i Kina og i den muslimske verden). Haremer er i virkeligheden fængsler.

I det 20. århundrede ser det ud til at institutionen polygami er ved af gå af 'mode', indtil den blev genoplivet af militant islam og lovbrydende frafaldne mormoner. De lejlighedsvise pseudoreligiøse kulter (såsom David Koresh i Texas og den berygtede Jim Jones i Jonestown) genoplivede også harem - i det mindste for profeten, men ikke for kultens andre mænd.

En meget besynderlig sag er for retten i Jerusalem nu for tiden. En 6o årig selvudnævnt Fresler (hans navn Goel, "frelser," er tatoveret på hans kvinders kroppe) står foran dommeren for at slaveholde et harem, begå incest og voldtægt. Det eneste religiøse element for dette er mandens navn. Udover det, er denne krænkelse lykkedes for ham gennem intimidering og slavehold, og fordi nogle kvinder er hjernedøde nok til at tillade det. Der er intet i Israels samfund der ville garantere dette - medmindre Goel vender helt tilbage til den oldgamle judaisme og mener han selv er Abraham.

Han overvågede sit harem på 17 hustruer og 37 børn nøje gennem overvågningskameraer og straffede ubeskeden påklædning eller uautoriserede telefonopkald. Kvinderne gav alle deres løn og velfærdsydelser til ham, og han var fader til flere børn med nogle af sine egne døtre.

Endelig kom adskillige af disse kvinder frem og vidnede mod ham, sammen med familierne til to forældrepar der forsøgte at få deres døtre ud af klanen.

Moderne polygamister gør det de gør, fordi de kan - og fordi der er mange svage og forvirrede unge kvinder der bliver lokket ind i et sådant arrangement.

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Dr. Laina Farhat-Holzman is an historian, lecturer, and author who also writes for the Santa Cruz Sentinel. You may contact her at Lfarhat102@aol.com or http://www.globalthink.net/.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails