fredag den 19. marts 2010

Keynesiansk Økonomi afsløret

Keynesiansk Økonomi afsløret

Stephen Green

Via min gode ven udi blogging i det sidste års tid Pejman Yousefzadeh følger her en ganske morsom historie om Amerikas gode kreditværdighed:

Moody’s Investor Service, kreditvurderingsbureautet er ved at affyre et advarselsskud mod USA på mandag, ved at sige at medmindre landet ikke får de offentlige finanser bragt i 'bedre form,' end Obama administrationen regner med vil der et "nedadgående pres" på landets ellers fine kreditværdigheds placering.

Ved at undersøge administrations forudsigelser for underskuddet på forbundsbudgettet sagde kontoret: "Hvis tendensen skulle vise sig at passe så ville der være en nedadgående pres på positionen som A hos forbundsregeringen."

Hvis du var i besiddelse af en tidsmaskine og der kun var mulighed for en tur, ville du så gå tilbage i tiden og give Hitlers forældre præservativer -- eller forældrene til John Maynard Keynes?

Jeg er helt klart spøgefuld, men også kun halvvejs.

Hitler bragte fascismen i vanry, ved at indlede agressive krige og sende millioner af jøder, sigøjnere, bøsser og handicappede i gaskamrene. Og minus den udstrækning, at han påbegyndte alle de krige og dræbte alle de mennesker - så farvel med Hitler.

Her igen, er jeg helt klar spøgefuld.

Men jeg er slet ikke spøgefuld når jeg fortæller dig at Keynes legimitiserede fascismen, ved at give anstændige, liberale demokratier licens til at beskatte og forbruge og låne i det politiske formåls navn.

Ser du, uanset, hvad Keynes måske har gjort rigtigt - jeg formoder han kunne tørre sig selv bagi uden assistance - så er det han tog fejl i lige præcis det der i den grad plager os som var vi forfulgt af djævle. Keynes, den fascistiske bastard, tog nemlig fejl med vilje, mener jeg.

Lad mig forklare.

Det er ganske velkendt at Keynes skrev, "I det lange løb er vi alle døde." Politikerne under Den Store Depression og lang tid derefter mente åbenbart derfor "Lige nu kan jeg købe mig stemmer med penge jeg låner fra mennesker som slet ikke er født endnu." Og Keynes gjorde dem i stand til det. Keynes teori gik ind for at regeringerne kunne spare penge i de gode tider, for at de kunne forbruge dem i de smalle tider for at "stimulere" økonomien.

Hvor er det nu vi har hørt denne tale, så mange gange før?

Men lad os være ligefremme her. Det Keynes sagde om penge må have været med de allerstørste forbehold -- fordi populære demokratier sparer næsten aldrig penge sammen. Keynes var for klog til ikke at vide det, og for snu til ikke at sige det.

Selvfølgelig mentes med Keynes teori, at inflation og recession ikke kunne eksistere sammen -- men så dukkede Richard Nixon og Jimmy Carter i 1970'erne op på banen og modbeviste alt det. Alligevel, besynderligt nok, holder venstreorienterde regeringer stadig fast ved Keynes.

Hvorfor mon?

Ganske enkelt. Det Keynes gjorde var at give en licens til dagens regering om at låne fra i morgen - og så skide være med konsekvenserne. Hvis der er noget en politiker kan lide at høre så er det at han kan købe stemmer af Paul ved at benytte Peters penge, og Peter opdager det aldrig. For hvis du følger Keynes' eksempel, så er Peter nemlig slet ikke født endnu. Meget belejligt. I gamle dage, da måtte politikere røve folket, der kunne råbe til himlen om at de var blevet flået. Men på den anden side er det jo ikke de ufødte der kommer i stort antal frem på valgdagen.

Her er vi så idag - vi låner billioner af Kina og Japan i forventning om at vore fremtidige generationer en dag, på en eller anden måde betaler regningen. Frankrig, Tyskland, Kina -- disse lande ignorerede Keynes under den seneste Store Recession og nu er de godt på vej til bedre, lykkeligere tider ved at de er ved at komme ovenpå igen.

USA og Storbritannien er stadig, meget tragisk under JMK's svøbe -- og det er ikke noget tilfælde at vore to nationer er ved helt og aldeles at kløjs i det.

Keynes havde fat i een rigtig ting i hans ikke glorværdige karriere. I dagene efter 1. Verdenskrig argumenterede han for at Weimar Tyskland aldrig ville være i stand til at betale den gæld man pålagde landet under Versailles Traktatens ruinerende betingelser. Han havde ret. Den tyske økonomi brændte ned til grunden, og Hitler steg op af asken.

Alligevel, ved de selvsamme teorier af denne uværdige bastard, har vi gjort os rede - og det på blot et år - med en gæld der er ligeså stor som den skrøbelige Weimar Republik fra 1920 fik pålagt. Hvad vil dukke op af vor aske? Vi må vente og se.

Hvis nogen havde lyttet for 90 år siden da kunne Keynes have reddet verden fra en Adolf Hitler. Havde nogen blot lyttet sidste år, så kunne vi have sparet os risikoen for at blive Weimar Amerika.

Derfor. Du har tidsmaskinen. Hvem tager kondomer med?

Stephen Green

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails