Nu er det æg der regnes i
James Carville's frase som benyttedes i 1992 præsidentkampagnen for Clinton, "It's the economy, stupid" var muligvis helt korrekt på den tid, men de senere år med eksploderende forbrugerpriser har frembragt et behov for en ny målestok over hvordan økonomien klarer sig.
Velkommen til den nye standard, der nu er blevet erstattet af den tilsyneladende allestedsværende gallon af blyfri benzin. Gå videre til friske landæg - den nye foretrukne måde at indikere, hvor godt eller elendigt vi klarer os som nation!
Medmindre du har været strandet på en øde ø eller klatret i bjergnene uden Internet, kan du ikke have undgået at lægge mærke til at almindelige hønseæg har skubbet prisen på en gallon benzin og prisen for et pund oksekød ud over kanten i konkurrencen om hvad der ligger øverst på økonomiens ‘smertebarometer.
Supermarkedet har overtaget benzinstationens placering med, hvor vi bruger hovedparten af vor disponible indkomst, især hvis man er en større familie.
Siden COVID ramte er vores forsyningskæder og produktionsfaciliteter blevet forstyrret. Amerikanerne har erfaret en stadig større ængstelse på fødevarerelaterede områder. Prisstigninger er blevet vor eksistens plage, og har på markant vis ændret vore indkøbsvaner,
Nu er turen til supermarkedet planlagt med en D-dags præcision. Vi sammenligner tilbudsaviserne og forbereder os med præcise indkøbslister der indeholder færre og færre impulskøb og snacks varer. Vi klipper rabatkuponer, hvis vi stadig har abonnement på en avis, eller vi holder øje med vores mobiltelefon for oplysninger om prisnedsættelser på vores favorit fødevareprodukter.
Vi har nedjusteret vores forventninger til maden og visse luksus varer er placeret nederst på listen på indkøbssedlen. Poser med kartoffelchips koster nu op til 6 dollars, for ikke at nævne morgenmads kornprodukter, der er pakket med mindre indhold en før, for den samme eller endog højere pris.
Vi er også gået væk fra mærkevarer til fordel for “husets” eget mærke for at spare nogle penge, idet vi håber på at smagen og kvaliteten ikke er ofre for vor ‘spinke-spare’ indkøb.
Endog vegetarianere betaler en højere pris for deres dyd markering. Grønsager og frugter suger mere og mere ud af vore punge og tvinger familier til at se bort fra frisk, organisk sund mad. Og turene til Fast Food forretningerne gør at vi nu må hoste op med flere af vore hårdt tjente penge for at gøre Hans Højhed - Burger King - tilfreds eller forsøge at formilde vore børn der ikke deler vores sparsommelighed.
Og, efter alle de år med sammenligninger af benzinpriser og prisen på hamburgers har vi nu æg med i konkurrencen.
De fleste har altid betragtet æg som dagligvare, noget nødvendigt, men ikke en vare vi skulle være meget bekymret om når der er en lejlighedsvis stigning i foderet til fjerkræ. Vi vidste altid, at vi kunne regne med at æg ville være der for os, som gode venner, der altid er der når vi havde brug for dem. Selv under vedholdende udbrud af fugleinfluenza vidste vi, at æg ville komme tilbage og priserne igen ville falde når alt faldt til ro. Der var noget magisk ved æg. Vi accepterede deres kolesterol og proteinindhold som del af ‘aftalen’ der beriger vores brød, vores desserter og vores morgenmåltid hos Waffle eller Pancake House.
Nu om stunder er æg på hylderne i de bedre supermarkeder nærmest en luksusvare og ligger nu i toppen af priserne på fødevarepyramiden. Komikere fortæller jokes om æg- Økonomerne studerer om man kan forudsige landets økonomiske fremtid ved æg, og journalister skriver artikler om de eksorbitante priser og kaster skylden for disse på den nuværende administration fordi man mener den ikke tager “æggekrigen” alvorligt.
Bemærk hvordan jeg har undladt at benytte ordspil med æg i denne artikel. Det er ikke fordi jeg ikke har været fristet, det er blot det at æg nu er blevet det nye tredje økonomiske spor, og jeg ønsker ikke at blive grunden til at være en som ægproducenterne angriber for at tale dårligt om deres produkter. Og da enhver god artikel skal have noget god statistik for at være læseværdig eller en man husker følger her nogle få tal
Ifølge Statista, blev der i 2023 produceret over 9 milliarder æg i USA. Det svarer til over 280 æg for hver mand, kvinde og barn i USA (kilde: the Washington Post). Kina forbliver i toppen af ægproducerende lande. (kilde: The American Egg Board).
The World Atlas siger at vor venskabelige McDonald's hamburger kæde køber 2 milliarder æg om året fra forskellige stdeder. Men før du konkluderer at alle de æg er langt af amerikanske høns så tænk om igen. Importen til USA for en værdi af næsten 80 millioner dollars er fra Canada, Storbritannien, Kina, Tyrkiet og Belgien. Amerikas største og verdens største ægproducent er Cal-Maine Foods, bosiddende i Jackson, Mississippi.
Verdens største ægproducent er Nederlandene, der klukker ind med $1 milliard i eksport, eller næsten 20% af eksporten af æg på kloden. (Og du troede måske af hollænderne kun dyrkede tulipaner i det tæt befolkede lille land, hvoraf meget er inddæmmet fra havet.)
Endelig rapporterede U.S. Inflation Calculator at, “I marts var gennemsnitsprisen for et dusin klasse A æg $6.227, dermed en øgning på 5.6% fra prisen i februar $5.897, viste data fra 10. april 2025 af U.S. Labor Department’s Bureau of Labor Statistics. Over en længerede periode og svarende til BLS’ månedlige prisdata øgedes prisen på et dusin æg.til $3.17 i 2024 fra $2.80 i 2023, en stigning på 13.2%"
Uanset hvilken måde du ser på tallene eller statistikkerne, så elsker amerikanerne deres æg og vil sandsynligvis fortsætte med at betale prisen for at bevare status med proteintilførsel.
Og det er virkelig en masse æggeblomme. Jeg formoder af forbrugernes personlige relation med deres æg i USA, vil gøre dem bevidst om at gå tilbage til de lave benzinpriser som midlet til at se på landets økonomi, idet æg jo er uforanderlige og i sanhed mægtigere end det brændstof der bringer dem på vores middagsborde. Trods alt er det ‘ægkonomi,’ min kære Watson.
Stephen Helgesen is a retired career U.S. diplomat specializing in international trade who lived and worked in 30 countries for 25 years during the Reagan, G.H.W. Bush, Clinton, and G.W. Bush Administrations. He is the author of fourteen books, seven on American politics, and has written over 1,500 articles on politics, economics and social trends. He now lives in Denmark and is a frequent political commentator on Danish media. He can be reached at: stephenhelgesen@gmail.com.
https://www.americanthinker.com/articles/2025/05/it_s_the_eggs_stupid.html