En trofast medarbejder belønnes for ingenting at lave
Der er et vandbehandlingsanlæg i Cádiz, Spanien, som du nok ikke har hørt om. Vi regner det at have rent vand som noget givet, men der er faktisk en masse mennesker der arbejder hårdt for at sikre at vi kan have rent vand i vore hjem, skoler, arbejdspladser og andre steder.
I cirka 20 år var Joaquín García en af disse personer. Indtil 2010 var Garcia bygningsrådgiver, og skulle som hovedopgave overvåge bygningen af vandbehandlingsanlægget i Cadiz.
Det er lang tid, og da hans tyve års dag nærmere sig ville befolkningen i Cádiz gerne anerkende Garcias indsats for de mange års tjeneste. Der var dog et problem:
García arbejdede der ikke længere.
Dog kun i den mest bogstavelige fortolkning af ordet “arbejde.”
García var helt sikkert ansat af kommunen - han havde fået løn - men han lavede ikke noget. Og i de sidste 6 år dukkede han slet ikke op på kontoret. Ingen synes at lægge mærke til det eller savne ham. Men da viceborgmester Jorge Blas ville kontakte Garcia for at fortælle ham om den pris for loyalitet han skulle modtage - var der endelig nogen der bemærkede, at han altid fra fraværende.
Hans fravær burde have været ligetil at finde ud af. Som de fleste andre kommunalt ansatte i hans stilling havde Garcia et kontor i en offentlig bygning i Cádiz. Og den kendsgerning at ingen havde været på kontoret i mere end 10 år burde have fået alarmklokken til at ringe. Men Garcias rolle var dobbeltsidig - for naturligvis burde den som overvåger et byggeri være til stede på byggepladsen eller i det mindste tæt på. Sådan mente Blas det hang sammen - som han forklarede pressen (se her i the Independent), “vi troede vandselskabet holdt øje med ham.” Det var så ikke tilfældet. Vandselskabet troede at Garcia sad på sit kontor og rapporterede derfra, og at Garcias chef var en anden kommunalt ansat. De troede også at Garcia kom på arbejde, men de tog helt og aldeles fejl.
García hævdede at hans fravær fra arbejdet kunne forklares, per the BBC, hævdede han at “han blev mobbet på grund af politik i hans familie, og blev sendt til vandselskabet for ikke at være i vejen” det vil sige få et arbejde, hvor han ikke skulle lave noget og dermed ikke kunne genere nogen. At fortælle omstændighederne til kolleger ville, ifølge ham, føre til at han ville blive afskediget og det frygtede han. Så det kunne han ikke. I stedet regnede han ud, at hvis han blev betalt for intet at lave, hvorfor skulle han så dukke op og blive ugleset? Konklusionen var at Garcia bare ikke dukkede op på arbejde. Han kom ikke ind på, hvornår han indledte sit lange fravær, men en undersøgelse viste at at han fra fraværende fra 2004 - 2010 - mindst. Garcia hævdede han af og til dukkede op, dog ikke ofte, og når han dukkede op sad han blot ved sit skrivebord og læste filosofi med særlig interesse i Spinozas skriverier.
Garcia blev ikke afskediget - utroligt nok. Det ville have medført en langvarig proces i retten - som byen indledte. men han nåede pensionsalderen før man ville nå frem til en afgørelse. Formodentlig kom Garcia på en ikke betalt orlov fra det tidspunkt hans ‘snyd’ blev opdaget. I 2014 faldt så afgørelsen endeligt. Heldigt for Garcia er det, at det han havde gjort var ikke kriminelt og beløbet han fik i bøde var ret begrænset. Han skulle betal 27000 Euro - jo en stor sum, men sådan set et lille beløb. På det arbejde han aldrig udførte, og heller ikke mødte op på fik han om året 37000 Euro.
Og Nej, han modtog ikke belønning for de 20 års ‘trofast’ tjeneste.
Bonus fakta: García er ikke den eneste spanske embedsmand der ikke dukker op på arbejde i meget lang tid. I juli 2018 blev Carlos Recio forbudt at arbejde i den offentlige sektor efter man havde fundet ud af han faktisk ikke arbejdede. I Recios tilfælde - var han sådan set ikke fraværende fra arbejdet - men hans frokostpauser var utroligt lange, som the Independent forklarer, han "dukkede op på sit kontor hver morgen kl. 7.30 og forlod det så og vendte tilbage kl. 16.00” Og i mere end ni år var der ingen der åbenbart lagde mærke til det. Han blev afskediget og domstolen der afgjorde sagde forbød ham at arbejde i den offentlige sektor i fremtiden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar