Ældre forbrydere et stort problem
Hvis man skulle lave en topliste over antallet af fængslede da ville United States med lethed ende i toppen med over 700 bag tremmer per 100000 indbyggere. Rusland fængsler cirka 500 per 100000, Singapore lige under 250, Frankrig cirka 100, og langt nede på listen er Japan med 55. (Her er hele listen)
Selvom det kan se ud til at Japan ligger virkelig lavt, så kunne det dog være bedre. En kriminalitetsbølge der begyndte i 2009 fik fængslingsraten til at springe fra 48 til 60 per 100000.
Forseelsen? Butikstyveri. De kriminelle? Ældre mennesker.
Japan har en udbredt ældre befolkning, med cirka 20-23% af alle japanere i alderen 65 eller derover, og med 10% over 75 eller ældre. (Til sammenligning, er cirka 13% amerikanere 65 eller ældre). Den hurtige vækst i andelen af ældre borgere er voldsom sammenlignet med andre nationer (som det kan ses her), og denne forvandling i befolkningsdemografien kaldes “Koreikashakai” der bogstaveligt betyder “et samfund af ældre.”
Årsagerne til dette er mange. I Japan fødes ikke mange børn, med kun 1,5 barn per kvinde som i 1993 og det bliver ved med at falde -- det var 1,39 ifølge CIA World Factbook. (Det der skal til for at opretholde et befolkningstal - i et industrialiseret landet - er typisk cirka 2,1; dermed er 1,39 virkelig utroligt lavt.) Se også denne artikel på synopsis.
På den anden side er Japans dødstal meget lavt, hvilket altså fører til at alle bliver ældre. De to tal er forbundne og fører til en stadig større andel af ældre.
Som grafen viser, er det noget skræmmende. Og det er også skræmmende hvis du er en af de ældre, der netop har færre og færre arbejdsduelige unge til at sørge for eller hjælpe dem.
Hvilket er årsagen til at de ældre er begyndt på at stjæle i butikkerne. Mange, som denne 50+ årige mand i denne BBC video havde ikke penge til at købe sig mad. Han er ikke noget særsyn. Butiksbestyreren som BBC interviewede anslog at cirka 80% af butikstyvene, som han møder fem eller seks gange om ugen er over 60 eller ældre.
En journalist fra Associated Press talte med en indsat der er sidst i 60’erne som var ved at være færdig med en dom på 3,5 års fængsel, men som helst ikke ville løslades: “Jeg er nervøs for at der ikke vil være arbejde for en som mig.” Fængslets forhold - for at benytte udtrykket mildt - er ikke dårlige. De indsatte får tre måltider om dagen og et bad “to gange om ugen” sammen med husly i et sådan set sikkert miljø.
Men økonomisk tryghed er ikke den eneste grund til ‘bliv fængslet’ bevægelsen. I 2009 rapporterede Japan Times om et studium udført af Tokyo politiet der åbenbarede at næsten en fjerdedel af de ældre butikstyve følte sig ensomme. Ganske chokerende viste det sig at 40% af butikstyvene på 65+ som politiet afhørte sagde de levede alene og mere end halvdelen sagde de ingen venner havde.
Bonus fakta: I Brasilien har man i en bestræbelse for at bekæmpe analfabetisme blandt indsatte i fængsler tilbudt et - ‘en-bog-for-en-tidlig-løsladelse’- program i 2012 ifølge Globe and Mail, der kunne give den indsatte en nedsættelse på fire dage af dommen, med maximum 48 optjente dage om året.
1 kommentar:
Hej, jeg har et lille spørgsmål vedr et indlæg jeg ikke kan finde. Kan du evt skrive til mig på mail?
Mvh Celine
Send en kommentar