Tyrkiet får gavn af Khashoggis forvsinden
Tyrkiet ønsker at blive den dominerende magt i Mellemøsten. Dets nuværende regime under præsident Recep Tayyip Erdoğan fra partiet AKP, er både en islamistisk politisk bevægelse og et der søger at genoprette Osmanner Riget - det sidste ægte islamiske kalifat - der kollapsede ved slutningen af 1. Verdenskrig. For at nå dette ambitiøse mål har præsident Erdogan taget afgørende tiltag der har skubbet Tyrkiet ud af Vestens sfære, således er Tyrkiet ikke længere et nøglemedlem af NATO alliancen, og han har ført Tyrkiet tættere på Rusland, Kina og Iran.
Selvom man ikke helt har skilt sig ud fra Vesten kan Tyrkiet ikke længere regne med at få sin tidligere pro-Vesten holdning til at forekomme ægte. Det er derfor der er så megen postyr over det potentielle mord på Washington Post skribenten, den saudisk fødte Jamal Khashoggi, ved et saudisk efterretnings "hit team" der kom til Istanbul. Det er noget der gavner den tyrkiske regering. Endelig efter årevis med stadig dårlige relationer med the United States er Tyrkiet ikke længere Washingtons vanskelige “allierede” i den muslimske verden.
Den virkelige Jamal Khashoggi
Det vi ved om Khashoggi er, at han ikke var journalist som pressen i Vesten hævder. Faktisk var Khashoggi medlem af den islamistiske gruppe kendt som Det Muslimske Broderskab. Gruppen indledte sit blodige terrorstyre tilbage i 1923 som en islamistisk oppositionsgruppe til briternes kolonistyre over Egypten. Snart blev den forløber, ophav til andre endnu mere voldelige jihadist grupper, såsom al-Queda. Den nuværende leder af al-Queda Ayman al-Zawahiri, var et fremtrædende medlem af Det Muslimske Broderskab i Egypten, og blev fængslet for sin rolle i forsøget på at styrte Egyptens verdslige regering i 1970’erne. Det Muslimske Broderskab var den største årsag og medvirker til det Det Arabiske Forår, der førte så meget dårligt med sig, og et af dets medlemmer Mohammed Morsi blev Egyptens præsident i kort tid.
I Saudi Arabien, et land med en plaget historie med kampe mod og støtte til jihadist terrorgrupper har den nye leder af landet, en ung mand uddannet i Vesten, Mohammed Bin Salman (MBS) indledt en ambitiøs plan for at reformere sit land. Kampagnen har mange rosenrøde elementer: Kulturel liberalisering, som at tillade kvinder af køre bil, og satsning på forskellige økonomiske områder - ikke kun olie.
Som med så at sige alt i Mellemøsten, er der en mere dyster side af reformen. Da Saudi Arabien er hjemstedet for de mest konservative sekter i Sunni Islam har MBS indledt et barsk program med politisk undertrykkelse rettet mod den saudiske ledelse der både er imod hans styre og vides at være store støtter af jihadist elementer. Grunden er simpel: Saudi Arabien forsøger at nærme sig the United States, og sådan set også Israel, for at få opbygget en effektiv alliance for at inddæmme Iran der kan have kernevåben.
Det er for Tyrkiet er alvorlig trussel. Jo nærmere the United States, og andre sunni arabiske stater, er på hinanden des mindre magt til Tyrkiet. Jo mere stærk Saudi Arabien bliver des mindre sandsynligt er det at Erdogan kan realisere sine drømme om at genoprette Det Osmanniske Rige i Mellemøsten.
Tyrkiet opbygger sit nye Osmanniske Imperium
Vesten aner stadig ikke hvad der præcist er sket med stakkels Jamal Khashoggi. Alle ved han er forsvundet da han besøgte det saudiske konsulat i Istanbul. Hans hustru, og det tyrkiske efterretningsvæsen, mistænker, at han er blevet myrdet. Tyrkiske embedsmænd har frigivet billeder af et kendt saudisk "hit team" der kom ind i Tyrkiet og til konsulatet cirka samtidig med at Khashoggi var der.
Vestens medier har stolet alt for meget på information som kommer fra kilder med tilknytning til den tyrkiske regering. I kølvandet på påstande rettet mod Saudi Arabien har amerikanske ledere fra begge partiet - herunder præsident Trump - lovet gengældelse mod Saudi Arabien hvis der er beviser for, at de fremførte påstande er korrekte. Hvis det sker, vil hele Trumps udenrigspolitik for Mellemøsten falde fra hinanden.
For at blive det nye Osmanniske Imperium har Tyrkiet spillet et bedragerisk spil i regionen. I de seneste år er Tyrkiets regering gået bort fra sit forsøg på at blive medlem af EU. Erdoğan har decimeret ethvert spirende forsøg på at skabe et verdsligt demokrati i Tyrkiet, da han fik magten. Tyrkiet har nærmet sig Rusland, Iran og Kina. Ankara og Washington har haft uoverensstemmelser over en uafhængig kurdisk stat i det sydlige Tyrkiet og Tyrkiet har både støttet jihadist terror grupper og slyngelregimet i Iran.
Tyrkiet har også støttet diverse jihadist grupper mod amerikansk støttede verdsligt indstillede personer, såsom Egyptens Hosni Mubarak, Libyens Moammar Gaddafi og indtil fornylig Syriens Bashar Assad.
I tilfældet Syrien har, da det først blev klart at the United States ville støtte at Assad styrtes, og da både Rusland og Iran har kastet betydelige ressourcer ind i at lade Assad overleve, skiftede Tyrkiet side og indgik en pagt med den russisk-iranske alliance med jihadist elementer. Tyrkiet har tidligere støttet Syrien. I dag, hvis det skulle lykkes for den russisk-iranske alliance at holde Assad ved magten i Syrien, håber Tyrkiet at få gavn af konstruktionen af en kæmpe naturgas rørledning der skal bringe iransk naturgas gennem Syrien og til Europa gennem tyrkiske havnebyer.
Samtidig er Tyrkiet blevet bannerfører for Kinas Belt-and-Road Initiative, der søger at forvandle hele Eurasia (og Afrika) til et kinesisk domineret interesseområde. Alt dette ville svække the United States evne til at øve indflydelse samtidig med at Kina og Rusland kan få lettere adgang og indflydelse i hele Mellemøsten.
Vestens medier skal være mistroiske overfor deres kilder
Vestens medier skal være meget mistroiske over for hvilken som helst information ´fra Tyrkiet om Khashoggis forsvinden. Trods alt er Tyrkiet, som Rusland, Iran og Kina, de som høster gavn af mediekampagnen mod Saudi Arabien, da den ødelægger forholdet mellem Washington og Riyadh. Det svækker også the United States i regionen.
Amerikanerne skal også stille sig tvivlende over for Tyrkiets nylige løsladelse af den amerikanske præst Andrew Brunson - sådan helt tilfældigt timet til at finde sted midt i Khashoggi mysteriet. Dette træk bragte Tyrkiet tættere på USA. Og koblet med den mængde information fra Tyrkiet om Saudi Arabiens mulige medvirken til Khashoggis forsvinder har det på effektiv vis skadet U.S. Saudi alliancen mod Iran.
Således er det Tyrkiet der får mest ud af denne udvikling- ligesom landets partnere i Iran, Rusland og Kina.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar