|
Hvis nogen nu skulle være i tvivl så er billedet herunder af en abe. Det er en makaka abe og den smiler - og dermed er det blevet et fantastisk billede. Måske ikke til en Pulitzerpris, men helt sikkert en pris der er så god at fotografen kunne tjene en del penge på det.
Det kan han så bare ikke. Faktisk har han ikke fået en rød øre, i det mindste ikke i den seneste tid. Og grunden? Ganske enkelt. Aben tog nemlig billedet af sig selv. Altså en abe-selfie.
Og det gav anledning til juramæssige udfordringer.
Det hele begynder i 2008 på den indonesiske ø Sulawesi. Fotografen, David Salter slog lejr i skove og håbede kan kunne nuppe nogle billeder af dyrelivet. Han blev ‘ven’ med nogle vilde makaka aber, fik nogle billeder i kassen, men det var vanskeligt at komme tæt på deres ansigter.
Så fik han en ide, hvad nu om han lod aberne selv tage billederne uden han var tilstede? Han opsatte sit udstyr og han hævdede senere at han strategisk placerede det fjernbetjente kamera på et sted, hvor makakaerne kunne undersøge det, og at de så ved et tilfælde ville komme til at udløse kameraet. Det skete der så også med det billede der er her - taget af en makaka mens den eller en ven undersøgte kameralinsen.
Men hvem ejede fotoet?
Du ville vel med det samme sige det gjorde Slater - han må have copyright til billedet - det blev jo taget med hans kamera og han var det eneste menneske i nærheden. Men nu hurtigt frem til 2014 da billedet kom på Wikipedia.
The Wikimedia Foundation -- organisationen bag, så ikke sådan på det og tillod at billedet kunne bruges fra deres side uden Slaters tilladelse.
Her følger så hvordan Wikipedia begrunder deres holdning: "The Wikimedia Foundation's 2014 Nej til at fjerne billederne fra deres Wikipedia Commons billede Library er baseret på en fortolkning af at copyright ejes af ‘kunstneren’, at en kunstner der ikke er et menneske (og dermed ikke en i juramæssig henseende en person) ikke kan have copyright, og billederne således kan anvendes i det public domain."
Slater var naturligvis dybt uenig, men the US Copyright Office stillede sig på Wikimedia side. Slater fortalte BBC at afgørelsen og Wikimedias beslutning koster ham "£10,000 eller mere i indtjening” - han tjente cirka £2,000 før det kom på Wikipedia, og så at sige ingenting bagefter. Og det skulle blive værre endnu.
I september 2015 anlagde, PETA -- the People for the Ethical Treatment of Animals -- retssag mod Slater på vegne af makakaen der tog billedet. De argumenterede for at Naruto - det er navnet PETA gav aben - har taget billedet og dermed havde copyright til det. Domstolen gav Slater medhold, men PETA appellerede og her for nylig kom det til et forlig. Og uanset hvilke beløb Slater vil få ud af billedet (sandsynligvis meget lidt) vil 25% af beløbet blive doneret til organisationer der beskytter makakaernes levested.
Naruto har ikke kommenteret.
Bonus fakta: Makakakerne benytter ikke kun fotoapparater - der rider også på hjorte. Jo, den er god nok. Makakaer er kendt for at springe op på ryggen af dem og få sig en ridetur som mennesker der rider på heste - her er et billede.
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar